Μηταράκης: «Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αυξημένες συντάξεις χηρείας»

44
Μηταράκης: Ο βάσιμος λόγος απόλυσης οδηγούσε στη μείωση της απασχόλησης

«Η κυβέρνηση αναμένει να δει τις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξημένες συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Περιμένουμε να δούμε και τις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για να κλείσει το θέμα και να οριστικοποιηθεί ποια είναι τα οφειλόμενα από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι δεδομένο ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί απολύτως στις αποφάσεις της δικαστικής. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή των αναδρομικών σε ένα εύλογο αλλά και σύντομο συγχρόνως χρονικό διάστημα, ώστε να μην επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος και τις καταβολές των κανονικών μηνιαίων συντάξεων», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στον Open TV.

«Όταν αναλάβαμε εμείς τον Ιούλιο είδαμε ότι παρότι είχε ψηφιστεί η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στην προ Κατρούγκαλου εποχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραψε τις εντολές προς τον ΕΦΚΑ για να υλοποιήσει το λογισμικό και να εκτελέσει την απόφαση. Τις υπογράψαμε τις πρώτες ημέρες, είχαμε πει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις και αυτό θα γίνει, θα πληρωθούν κανονικά», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.


«Υπάρχει όμως και μια ειδική περίπτωση. Είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση μια διάταξη για τις χήρες θυμάτων φυσικών καταστροφών, αλλά και πάλι δεν είχαν προβλέψει την απαραίτητη εγκύκλιο την οποία υπογράψαμε στις 2 Αυγούστου, λίγες ημέρες αφότου αναλάβαμε. Αυτές οι ειδικές περιπτώσεις των συντάξεων χηρείας που αφορούν και σε δικαιούχους από το Μάτι μπορούν τώρα να αρχίσουν να εκδίδονται», πρόσθεσε o Νότης Μηταράκης.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

«Όταν αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση να ενοποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ ήταν ταχύτατη στο να αλλάξει τις ταμπέλες έξω από κτίρια με αυτό το όμορφο, θα έλεγα, logo του ΕΦΚΑ, αλλά μέχρι εκεί. Έχουμε ακόμα 22 ανεξάρτητα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία δεν επικοινωνούν καθόλου μεταξύ τους», είπε ο Νότης Μηταράκης, υπολογίζοντας πως οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πάνω από 400.000.

«Ο Γιάννης Βρούτσης προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι βουλευτές του επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων για να απαντήσουμε συγκεκριμένα. Ακόμα την περιμένουμε», είπε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

«Έχουμε βάλει δύο συγκεκριμένους στόχους. Το καλοκαίρι του 2020 να μπορούμε να εκδίδουμε το 1/3 των συντάξεων αυθημερόν και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 90%. Ενισχύουμε τον ΕΦΚΑ με προσωπικό και ήδη υπογράψαμε απόφαση να επιστρέψουν στα τμήματα εκδόσεων συντάξεων 86 επιπλέον υπάλληλοι για να επιταχύνουμε τις παλιές συντάξεις.

Στο πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών για να μεταφερθεί και εκεί επιπλέον κόσμος. Αλλά η λύση είναι η σωστή λειτουργία ενός μηχανογραφικού συστήματος.

Θα μείνει ένα 10% από τις συντάξεις το οποίο δύσκολα θα μηχανογραφηθεί, πχ εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει και πέντε χρόνια στην Ιταλία. Ξεκινάμε όμως τώρα την ηλεκτρονική διασύνδεση της χώρας με το πανευρωπαϊκό λειτουργικό σύστημα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.