Μηταράκης: «Σχέδιο έκδοσης προσωρινών επικουρικών συντάξεων»

334
Μηταράκης: «Σχέδιο έκδοσης προσωρινών επικουρικών συντάξεων»

Το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης με βάση το πιθανό ύψος της οριστικής σύνταξης εξετάζεται στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται.

Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να περιοριστούν ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για προπληρωμή του 80% του εφάπαξ, την οποία έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το αρμόδιο ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε... αναμονή, ενώ οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει για επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας, ήδη, η απελευθέρωση που θα προκύψει από το καλοκαίρι του 2020, όταν το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων.