Μητσοτάκης: Θα έχουμε εμβόλια τον Ιανουάριο - Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες (Video)

287
Μητσοτάκης: Αν έφταιγε ο τουρισμός, θα είχαμε δει έξαρση κρουσμάτων τον Αύγουστο

Τη συζήτηση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία σύντομη ανασκόπηση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, προκειμένου, όπως είπε, να αποκασταθεί η αλήθεια και να μην ακούγονται δραματοποιημένες φήμες.

«Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση που επικράτεί στην χώρα. Η Κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες και προσδοκώ από όλους συμμετέχοντες να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι οι ιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι συμπολίτες μας το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν, είναι έναν ακόμα ανούσιο καβγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος περιστάσεων και θα μετατρέψουμε την διαδικασία σε γόνιμο διάλογο. Η Κυβέρνηση θα πει αυτά που έχει κάνει, που πρόκειται να κάνει και θα κάνει ειλικρινή αυτοκριτική. Και η Αντιπολίτευση θα μετέχει με προτάσεις», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες κρίσιμες και η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Όσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο έως σήμερα είναι γνωστά, όμως να κάνουμε μια επισκόπηση, για να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να μην κυνηγούμε ανυπόστατες φήμες και δραματοποιημένες καταστάσεις που αποσκοπούν σε μικροπολιτικά οφέλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η χώρα πέτυχε την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και η Κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να πιστωθεί την επιτυχία. Όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρώτο κύμα, εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό. Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Είναι κουβέντα που δύσκολα παρακολουθούν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω για μια ακόμα φορά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Κοτανίδου.

Την κυρία Κοτανίδου δεν την γνώριζα. Την γνώρισα στο πλαίσιο της επαφής μας με όλους τους εντατικολόγους. Σίγουρα γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Είπε: "Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εντατικολόγοι είμαστε μικρή ομάδα που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 30 χρόνια αυτό που ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις είναι αύξηση κρεβατιών και προσωπικού και για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης γίνονται βήματα που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας"», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν θα πω ότι είναι άριστα. Θα πω ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διαθέτει μηχανισμό ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο έως σήμερα. Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown. Γνωρίζουμε ότι ένα καθολικό πάγωμα τραυματίζει την κοινωνία και την οικονομία. Επιβάλλεται οριζόντια, αλλά δεν τραυματίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Επρεπε λοιπόν να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε παράλληλους, αλλά και αντίθετους στόχους. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες», επιχειρηματολόγησε o πρωθυπουργός.

«Σε μια ειλικρινή συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα, που δεν ξέρω αν θα το κερδίσουμε: έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση του 2ου κύματος με μέτρα πιο χαλαρά; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω, αλλά καμία χώρα δεν το κατάφερε. Όλοι προσπαθήσαμε να πάρουμε στοχευμένα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και την εκθετική αύξηση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown, όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση πανδημίας. Δεν δίστασα να το κάνω, λίγες ημέρες μετά την δρομολόγηση προηγούμενου πακέτου, καθώς τα στοιχεία που μου έθεσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν άλλη ανάγνωση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε την χώρα. Επιλέξαμε την λύση του οριζόντιου lockdown. Σε σχέση με αυτό του Μαρτίου, έχει δύο διαφορές: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και κρατήσαμε τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση κρουσμάτων λελογισμένη και ελεγχόμενη. Που, σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε 2η έξαρση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές συνθήκες και χτυπιέται αυτή την στιγμή εξίσου σκληρά» υπογράμμισε.

«Εάν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με τον τουρισμό, θα έπρεπε να την δούμε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλος Οκτωβρίου» εξήγησε και πρόσθεσε: «Να θυμίσω στην Βουλή ότι η Αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κ. Τσίπρα, γιατί δεν το κάναμε ακόμα».

«Δηλώνατε στις 18 Μαΐου ότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θ' ανοίξει ο τουρισμός. Και στον τουρισμό τα είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με τεστ και ας είμαστε ειλικρινείς. Αν κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς μετά την προτροπή ανοίγματος με υποχρεωτικά τεστ σε όλους, θα είχαμε το 10% του τουρισμού από αυτό που είχαμε. Θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο του τουρισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θέλουμε τουρισμό. Αν βάζαμε υποχρεωτικά τεστ pcr θα είχαμε πολύ λιγότερο τουρισμό», σημείωσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Είδαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Είδαμε ότι, αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ. Ο αριθμός ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Δυστυχώς, κάποιοι από τους συνανθρώπους μας θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς θα καταλήξουν. Αυτό θα γίνει, όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε. Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας της Ευρώπης που να έχει καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Δεν αντέχει κανένα σύστημα υγείας, αν δεν χτυπήσουμε την αρχή της αλυσίδας, που είναι η αποφυγή της διασποράς του ιού» είπε, εξηγώντας την απόφαση για το δεύτερο lockdown.

«Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπροστά στο τσουνάμι υποχρεούμαστε να σηκώσουμε κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Είναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμείλικτα» επέμεινε.

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε πώς πολεμήσαμε, αλλά όχι αν πολεμήσαμε. Το λέω αυτό προς εκείνους που μας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση, όταν έλειψαν οι ίδιοι από τον δικό τους πόλεμο και προσπάθησαν να διαχειριστούν μόνο επικοινωνιακά το ζήτημά τους» προσέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από όσα πήραμε τον Μάρτιο, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί η εντύπωσή μου είναι ότι δεν πείθουμε με τον ίδιο τρόπο τους πολίτες. Γι' αυτό και παρακαλώ τις πολιτικές δυνάμεις να εκπέμπουμε γι' αυτό το θέμα ενιαίο μήνυμα. Όταν βάζουμε περιορισμούς στην μετακίνηση τις βραδινές ώρες, το κάνουμε για να περιορίσουμε τις αχρείαστες μετακινήσεις. Αν δεν μπορώ να το εξηγήσω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, τότε ποιες δυνατότητες μας απομένουν. Να το περιορίσουμε με μέτρα».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Είναι δύσκολες και για τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν συνέπειες οικονομικές. Γι' αυτό και είπαμε ότι ειδικά για Νοέμβριο θα διπλασιάσουμε την αποζημίωση στην μισθωτή εργασία και την πάμε στα 800 ευρώ. Θα στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» τόνισε. «Είναι το δεύτερο κύμα φροντίδας για το εισόδημα και την παραγωγή, που θα αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τι κάναμε σωστά και τι δεν κάναμε σωστά με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει ένα βράδυ που δεν θα γυρίσω σπίτι χωρίς να σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ζωές και αυτό δεν επιτρέπω να το αμφισβητεί κανείς. Όπως προσπαθεί το ίδιο κάθε ιατρός και υγειονομικός για να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε κ. Τσίπρα στον πειρασμό να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους στην χώρα μας. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους, για να στοιχειωθετήσετε τι ακριβώς; Ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας. Μην με αναγκάσετε να επικαλεστώ στατιστικές θανάτων. Είναι προσβολή στην μνήμη συμπολιτών μας, που έχασαν τους δικούς τους και προς όσους υπερβάλλουν εαυτούς, για ν' αντιμετωπίσουν την κρίση» είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» συνέχισε. «Θα μπορούσαμε να επιβάλουμε χρήση μάσκας νωρίτερα. Να διακόψουμε την διασκέδαση νωρίτερα. Στη Θεσσαλονίκη να επιβάλλουμε τα μέτρα μια εβδομάδα νωρίτερα». «Όμως, δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να μας το προτείνει. Δεν άκουσα από την αντιπολίτευση να μας λέει να επιβάλλουμε λοκντάουν νωρίτερα. Τα μονά ζυγά δικά σας, αλλά αυτό είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση». «Στην Ελλάδα ισχύει κάτι παράδοξο. Δεν ευθύνεται ο Covid, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε κ. Τσίπρα "αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα τον ιό να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο". Αλήθεια, με ένα νόμο και ένα άρθρο θα το κάνατε; Πάλι καλά που δεν κηρύξατε υγειονομικό Μνημόνιο».

«Ο ρόλος μας είναι να παίρνουμε τις αποφάσεις με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλησαν να μειώσουν την αξιοπιστία των ειδικών. Πρώτος ο Πολάκης χίμηξε στον κ. Τσιόδρα. Ανακαλύψατε κ. Τσίπρα εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Με έναν άνθρωπο που επικοινωνώ καθημερινά έχει αναπτυχθεί βαθμός οικειότητας, που μου το επέτρεψε. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στοχοποιήσατε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα».

«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Σπρώχνετε τον διάλογο στον σκοταδισμό. Νομίζω ότι θα είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου, που δεν προτείνει λύσεις. Εκκρεμές έτοιμο να σπάσει, κινούμενο μεταξύ ανέξοδης κινδυνολογίας και ανεύθυνης ρητορικής. Πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να παραδεχθώ καθυστερήσεις. Ποτέ όμως δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια πολιτείας, πολιτών και ειδικών, που έχει δείξει ότι φέρνει αποτελέσματα, όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι ότι την άποψη αυτή δεν την συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» είπε ακόμη.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Μας είπατε ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας για έξι μήνες. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που δίνει καθημερινή μάχη, για να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής. Μας είπατε να υπάρχει ενημέρωση, λες και δεν έχετε καθημερινή ενημέρωση. Μας ζητάτε να συγκυβερνηθεί η χώρα. Δηλαδή, επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνεται εταίρος της κυβέρνησης».

«Ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι ότι επειδή ζητάτε συχνά την παραίτηση υπουργών, σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Κοιτάξτε, παντού στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος και η κριτική. Παντού υπάρχει το υπερκείμενο καλό. Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής. Σας το λέμε από τώρα. Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πορείες. Όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και οι αγωνιστές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην κορυφή, αλλά την βλέπουμε και αυτή είναι το εμβόλιο. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, για να φτάσουμε στο τέλος. Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο. Θα έρχονται τμηματικά και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν οι πολίτες για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας. Η ευθύνη είναι λέξη που μπορεί κανείς να την διαβάσει από δύο πλευρές. Η ευθύνη δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι δίδυμος αδελφός ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης, ως υπευθυνότητα και όχι φταίξιμο, θα την αγκαλίασει η κοινωνία και ίσως τώρα που αντιμετωπίζουμε τις πιο δύσκολες σκοτεινές ημέρες, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Βασική εστία διασποράς του ιού η διασκέδαση των νέων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σημειώνοντας πως "φθάσαμε στο νέο απαγορευτικό του Νοεμβρίου,. στόχος να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά και η μετάδοση του ιού, για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας τα οποία και διαρκώς ενισχύονται. "

"Πρώτος σταθμός μας είναι οι γιορτές, αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ωριμότητα. Η κοινωνία είναι φοβισμένη, αγχωμένη, κουρασμένη, αγανακτισμένη και η διαπίστωση που κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας για να περιορίσουμε τον ιό.

Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα απ' ό,τι πήραμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που πετύχαμε τότε. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα το οποίο θα εκπέμπεται από τις πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθως είπε: "Όταν λέμε για απαγόρευση κυκλοφορίας εννοούμε να περιορίσουμε μετακινήσεις που ενδεχομένως έχουν τον χαρακτήρα της προαιρετικότητας. Να μην μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης και να πηγαίνουμε από το ένα σπίτι στο άλλο κάνοντας παρέες με ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι δραματικό αν συμβεί". Αναφερόμενος στη διασπορά του κορονοϊού και την απόφαση για lockdown σημείωσε: "Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή.

Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων". "Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Μητσοτάκη στη Βουλή: