Μητσοτάκης: Από τον Μάιο η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Τι αποκαλύπτει για τον Τσιόδρα

342
Ο Μητσοτάκης, οι Εκλογές και η επανεκκίνηση της Οικονομίας

Την αισιοδοξία πως η οικονομική και η υγειονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού θα ξεπεραστούν, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφάσισε την εφαρμογή του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: "Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!". Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα».

Για την προοπτική άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός «δείχνει» ως πιθανότερο μήνα τον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα».

Σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει πως η ύφεση φέτος θα είναι βαθιά, αλλά στο καλό σενάριο που δίνεται λύση από τους επιστήμονες στην υγειονομική κρίση, η ανάκαμψη του 2021 θα ξεπεράσει την πτώση του 2020:

«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020».

«Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της με μία πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές.(...) Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα», προσθέτει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μέσα από την υγειονομική κρίση, το εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας και καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα: «Τον Σωτήρη μου τον πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας, λέγοντάς μου ότι είναι ο καλύτερος για αυτή τη δουλειά. Μίλησα, αποκτήσαμε πολύ γρήγορα μια πολύ καλή προσωπική επαφή. Ήξερα, φυσικά, και το βιογραφικό του.

Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός. Νοιάζεται για την υγεία των ασθενών του.

Αυτή τη στιγμή βέβαια ασθενείς του, σχήμα λόγου, είμαστε όλοι μας, ολόκληρη η χώρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως, έδειξε και μια μεγάλη ικανότητα να μεταφέρει τα μηνύματα με έναν τρόπο απλό, αλλά ταυτόχρονα και έντονα συναισθηματικό. Νομίζω του οφείλουμε πάρα πολλά στην προσπάθειά μας να πείσουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι για το καλό μας» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τολμώ να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία ανταλλάσσουμε πολλά μηνύματα καθημερινά, του στέλνω πάρα πολύ υλικό, από αυτά τα οποία κι εγώ διαβάζω, προσπαθώ κι εγώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε θέματα τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ της δικιάς μου εξειδίκευσης.

Και οι δύο είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να αναλύουμε τα δεδομένα, να εμπιστευόμαστε τα δεδομένα και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Έχω βρει έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ και νομίζω αυτό βοηθάει και τους δυο μας», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική και την στρατηγική ενίσχυσης μέσω επιχορηγήσεων και επιδομάτων, διαβεβαιώνει πως προτεραιότητα έχει η κοινωνική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα στέλνει μήνυμα πως θα τεθούν αυστηρά όρια: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι' αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε σενάριο για πρόωρες Εκλογές, μετά την φημολογία που είχε ακολουθήσει το τελευταίο του διάγγελμα.