Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και με συμβιβασμούς»

291
Μητσοτάκης: «Συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και με συμβιβασμούς»

Την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Ευρώπη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από μια φιλόδοξη λύση.

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του Covid-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το βασικό ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής είναι η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμύρια ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αναχαίτιση των κραδασμών της πανδημικής κρίσης.

Για πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν. Πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με πίστη, αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος προσθέτοντας ότι μαζί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για την επίτευξη συμφωνίας.

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.

Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.