Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα

507

Κλείνει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους παράνομους μετανάστες η ελληνική κυβέρνηση σε μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερες τις διελεύσεις μεταναστών προς την Ελλάδα παροτρύνοντας ορδές ανθρώπων να μπουν στην Ευρώπη.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες στην ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα» έγραψε στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αυτή την ώρα -και μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την διέλευση προς την Ελλάδα με πρόσχημα τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας- απροσδιόριστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώνονται σε τουρκικά εδάφη κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Στο τουρκικό twitter κυριαρχεί η φράση «Avrupa' ya (αβρουπαγιά)», δηλαδή «στην Ευρώπη», που δείχνει την μεγάλη κινητικότητα ανθρώπινων ροών προς την Ελλάδα.
,
«Υπάρχει κινητικότητα και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί» σημειώνει Έλληνας στρατιωτικός και προσθέτει ότι κατά πληροφορίες περίπου 150.000 μέσα στην Τουρκία περιμένουν να βρουν τρόπο για να περάσουν στην Ελλάδα.

Αυτή την ώρα, το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου έχει κλείσει με κλούβες των ΜΑΤ που έχουν λάβει εντολή να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Πόσοι είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Από το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιθεωρούν την περιοχή από την Ορεστιάδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να αποκτήσουν ίδια εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι στην Αθήνα έχεθι ληφθεί η απόφαση να κλείσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε περίπτωση που η πίεση των μεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία κλιμακωθεί.

«Είναι πραγματικά μεγάλο ερώτημα πώς ήδη τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, λίγες ώρες αφού η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την διέλευση μεταναστών προς την Ελλάδα 300 άνθρωποι βρίσκονταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με λεωφορεία έφτασαν;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στο protothema πρόσωπο με βαθιά γνώση των εξελίξεων στο μεταναστευτικό πρόβλημα.