Μητσοτάκης: Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες

187

Μήνυμα πως εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες έστειλε από τις Βρυξέλλες και τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις αφορούν μόνο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών απορρίπτοντας τις λοιπές τουρκικές αιτιάσεις.

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται σε επόμενη παράγραφο ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των Συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα που αφορούν τις κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», σημείωσε.

«Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Έγινε πολύ εντατική δουλειά από την ελληνική πλευρά και την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο διαφέρει πολύ από το αρχικό που είχε προταθεί. Θεωρώ ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο», εξήγησε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενόχληση που στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε πρόνοια για την Τουρκία: «Έχετε εμπειρία στο να καλύπτετε ευρωπαϊκά συμβούλια και γνωρίζετε ότι είναι πάντα μία δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Σπάνια τα τελικά σχέδια είναι αυτά που κατατίθενται στις αρχές. Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη φορά υπήρξαν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές απ΄ότι συνήθως. Πιστεύω ότι και εμείς και η Κύπρος καταφέραμε και πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες ισορροπημένες και ενδεδειγμένες. Πρέπει να σας πω ότι σε αντίθεση με το παρελθόν όπου τα ζητήματα της Τουρκίας συζητούντο στο τέλος συμβουλίων που είχαν κατά κανόνα άλλη ατζέντα, το γεγονός ότι αφιερώσαμε παραπάνω από το μισό του χρόνου μας ενημερώνοντας τους εταίρους μας για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο πιστεύω ότι είναι μια παρακαταθήκη γνώσης για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής (…) Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης στο σύνολό της. Αυτό το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Είναι ένα ζήτημα που δεν έχει μόνο μία διάσταση αλληλεγγύης, αυτή τη θεωρώ αυτονόητη, αλλά έχει και μία βαθιά γεωπολιτική διάσταση».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για θέματα drafting [σ.σ. πώς άλλαξε το προσχέδιο του κειμένου της συνόδου]. Μπορώ μόνο να σας πω ότι το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και το τελικό τις καλύπτει».

Σε ό,τι αφορά στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο και την ανάρτησή του στον ΟΗΕ σημείωσε: «Η ανάρτηση στον ΟΗΕ είναι μία τυπική διαδικασία. Πρέπει να σας πω ότι ήδη καθυστέρησε 9 μήνες. Είναι μία διαδικασία που συνήθως γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Και ευελπιστώ ότι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο συνεργασίας, κυρωμένο από δύο νόμιμα και κυρίαρχα κοινοβούλια θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα θεωρώ χρονική σύμπτωση τη χθεσινή ανάρτηση του μνημονίου, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Είναι μια καθαρά γραφειοκρατική διαδικαστική ενέργεια. Δεν γίνετε κανένας έλεγχος ούτε καν όπως λέμε έλεγχος σκοπιμότητας – νομιμότητας. Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι υποχρεωμένος ο Οργανισμός (Ηνωμένων Εθνών) να αναρτήσει και παραταύτα υπήρχε μία σημαντική καθυστέρηση».