Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Οι διαγραφές χρεών που καταγγέλετε έγιναν επί των ημερών σας - Καταστρέψατε τις τράπεζες

317

Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

«Δεν ακούσατε κανέναν, ούτε τον υπουργό Οικονομικών και επιστρέψατε μόνο για μένα. Χαίρομαι που αφιερώσατε τα 2/3 της ομιλίας σας, αμυνόμενος στις καταγγελίες της ΝΔ.

Να επιστρέψουμε στην ημέρα που καταθέσατε την πρόταση δυσπιστίας. Εκείνη την ημέρα είχε βγει η νέα navtex της Τουρκίας και λίγο αργότερα, είχε ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Λίγο αργότερα έκανα διάγγελμα για την πανδημία.

Ήταν μία πραγματική ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να μείνετε εκτός. Να επιστρέψετε σε αυτό που ξέρετε καλά, την παραπλάνηση.

Μοναδική πρωτοτυπία. Μία πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Δεν ήταν ο Σταϊκούρας που ένιωσε άβολα, αλλά ο κ. Τσακαλώτος, που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Να σας θυμίσω κ. Τσίπρα, ότι εσείς είχατε καταψηφίσει τον νόμο Κατσέλη, τον οποίο σήμερα υπερασπίζεστε.

Πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα επιστρέψατε σε ότι ξέρετε να κάνετε καλά: να διχάζετε και να παραπλανείτε. Επιστρατεύσατε το πιο ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτετε. Μια πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δυο λάθος μαζί.

Επιστρέψατε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να θυμίζουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες και να αναδειχθεί μια μοναδική προτοτυπία. Μια πρόταση μομφής κατά του σημερινου πρωθυπουργού να μετατρέπετε σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του.

Δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας αλλά ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με την συμφωνία των τραπεζών.

Σας τα θύμισε αυτά και ο κ. Λαφαζάνης τον οποίο τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν.

Δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ που να μην σας θυμίσει ότι με υπογραφή Τσακλώτου καταργήθηκε η απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο 2019.

Άκουσα με ενδιαφέρον τις αναφορές σας για νόμο Κατσέλη.

Ανέτρεξαν οι συνεργάτες μου στα πρακτικά. Τι είχατε κάνει ως ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο Κατσέλη; Τον καταψηφίσατε. Καταψηφίσατε το νόμο Κατσέλη τον νόμο πολύ σήμερα επικροτείτε. Όταν η ΝΔ παρά τις ενστάσεις τον είχε ψηφίσει. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε να να επαναφέρουμε για λίγο στην μνήμη πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας.

Ολοι οι Έλληνες στεκόμαστε μαζί απέναντι στις δυσκολίες που τις θεωρούμε αντιπάλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δυσκολίες τις θεωρεί συμμάχους. Ελπίζει να ευνοϊθεί από την δυσωδία του διχασμού.

Το νομοσχέδιο μπήκε σε εκτενέστατη διαβούλευση και εκτενέστατη συζήτηση στις επιτροπές. Δεν καταθέσατε καμία αντιπρόταση και έρχεστε με προχειρότητα και άγχος την Πέμπτη να καταθέσετε πτρόταση μομφής στην πιο λάθος στιγμή. Την Παρασκευή η ΕΦΣΥΝ είχε μονόστηλο για πρόταση μομφής. Δεν φταίνε τα κανάλια που δεν σας παίζουν. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείτε από κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά μην ψάχνετε αλλού να βρείτε γιατί δεν σας παίζουν.

Εχω μια απορία. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά εναντίον της κυβέρνησης και περιοριστήκατε στον υπουργό. Γιατί αφήσατε εμένα εξω από το κάδρο. Δεν μας έχετε αποκαλέσει κυβερνηση πολιτικών απατεώνων. Τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαικής βούλησης και πολιτικών συσχετισμών. Γιατί τρέμετε να ζητήσετε εκλογές

Η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον Ιούλιο που εκλέχθηκε. Παρά τα λάθη που πρώτος εγώ αναγνωρίζω δίνει η κυβέρνηση μάχη και τις κερδίζει, προωθεί μεταρρυθμίσεις και στηρίζει έμπρακτα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Το δικό μου μέλημα είναι να ενώνω και να συνθέτω. Οχι να διχάζω και να διαιρώ.

Σταματήστε να οξύνετε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν επιτρέπετε να κάνετε εξαγωγή της δική σας Εσωτερικής Κρίσης στην κοινωνία. Να κινδυνολογείτε για τα εθνικά θέματα επειδή πάνω την κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν δικαοιύστε να δηλητηριάζετε την κοινωνία με έωλα συνθήματα.

Τα εμβόλιο για την πανδημία αργά η γρήγορα θα βρεθεί. Το αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό φοβάμαι ότι αργεί.

Οι διαγραφές χρεών

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για διαγραφές χρεών σε επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι διαγραφές αυτές έγιναν το 2016, το 2017 και το 2018, επί των ημερών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε υποκριτής και ψεύδεστε. Οι ευνοϊκές διαγραφές χρεών στις οποίες αναφερθήκατε έγιναν το 2016, 2017 και 2018» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Και είναι καταγεγραμμένες σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μιλάει για τις τράπεζες γιατί εκείνο έχει την ευθύνη για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. «Κάνατε την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και καταστράψατε τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

Ερχομαι στο νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας. Θα περιοριστώ σε μερικές διαπιστώσεις που έχουν προκύψει από την εως τώρα συζήτηση.

Είναι νομοσχέδιο τομή. Σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος αέναης στασιμοχρεοκοπίας που τους επέβαλλε το υφιστάμενο πλαίσιο

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπισαν το πρόβλημα. Πίσω από τις ρυθμίσεις Κατσέλη κρύφτηκαν πολλοί κακοπληρωτές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. Η μεγάλη έκρηξη ιδιωτικού χρέους επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπόρθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Φορολογικές που πήγαν από τα 71 δις ευρώ το 2014 στα 104 δις ευρώ το 2019 . Και ασφαλιστικές που πήγαν από από τα 13 στα 31 δις ευρώ

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί κύριε Τσίπρα εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη με την πολιτική της εξόντωσης με φόρους και εισφοροεπιδρομές.

Κυρία Γεννηματά μέσα στο λόγο σας να αποφεύγετε αναφορές ότι η ΝΔ έχει στόχο να εξοντώσει μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τέτοιες γενικόλογες και ανεδαφικές τοποθετήσεις ας τις αποφεύγετε αν θέλετε να ανακτήσετε την αξιοπιστία του κόμματός σας

Θα πρέπει να σας προβληματίζει ότι 7 στους 10 συμπολίτες μας που δηλώνουν ότι ψηφίζουν το κόμμα σας έχουν θετική άποψη για την κυβέρνησή μας και τις πολιτικές μας

Εσείς καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019. Και αντικαταστήσατε την οριζόντια κατάργηση με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό που αφορούσε υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και αποδείχθη αναποτελεσματικό. Εμείς με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ προσφέραμε δυνατότητα προστασίας σε συμπολίτες μας αν και τα δάνειά τους δεν είχαν ακόμα κοκκινίσει. Βάλαμε την πρόληψη όχι μόνο την προστασία κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Μιλήσατε για την έννοια ατομικής χρεοκοπίας. Αλήθεια τι συμβαίνει σήμερα σε όποιον χρωστά σήμερα περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει; Υπήρχε και υπάρχει ατομική χρεοκοπία που διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες. Μεταφέρει βάρυ σε παιδία και εγγόνια. Αυτή η μάστιγα τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μια νέα αρχή και δίνουμε νέα δυνατότητα μέσα από αυτή τη διαδικασια να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο προφανώς με απώλεια κάποιας περιουσίας για να μπει τέλος σε αυτή τη κατάσταση

Ολες οι χώρες έχουν αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό που εισάγουμε.

Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για επαναγορά πρώτης κατοικίας για συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητα είναι να αποφευχθεί η έξωση.

Έχουμε το θάρρος να προωθήσουμε σε οριζόντια τομή στο ζήτημα ιδιωτικού χρέους. Όχι γιατί μας το επιβάλουν οι πιστωτές γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όσων σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Κολοσοί όπως οι microsoft επιλέγουν να επενδύσουν στην χώρα μας. Έρχονται στην Ελλάδα πολλοί ξένοι επενδυτές. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά μας λιμάνια.

Μπορέσαμε και μπορουμε να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα κα να υλοποιύμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% Εμείς μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή σε εισοδήματα σε μερίσματα, Εμείς δώσαμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες αναλάβαμε την ευθύνη να στηρίξουμε την κποινωνία απλώνοντας δίχτυ που θα φτάσει εως τέλος έτους τα 24 δις ευρώ.

Ακουσα την αντιπολίτευση να ασκεί την κριτική ότι η ΝΔ είναι κόμμα ελίτ και η αντιπολίτευση των πολλών.

Η ΝΔ δεν είναι αυτή που ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση. Εμείς μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή δώσαμε άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις τράπεζες. Εμείς είμαστες αυτοί που χρησιμοποιήσαμε ταμεία εγγυοδοσίας για να σπρώξουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Βεβαίως οι τράπεζες θα μπορούσαν αν κάνουν περισσότερα.

Αλλά δώσαμε κατεύθυνση ώστε να δανείζουν με κριτήρια αλλά όχι μόνο το προνομιακό τους πελατολόγιο.

Εμείς δώσαμε πλαίσιο επιδότησης για νέες θέσεις εργασίες. Περάσαμε από την επιδότηση ανεργίας στην επιδότηση εργασίας.

Για 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας επιδοτούμε εισφορές για έξι μήνες.

Εμείς τα κάναμε και μπορπεσαμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία γιατί η κυβέρνηση έχει αξιοπιστία. Η χώρα δανείζετε με επιτόκια πουθ πριν λ’ίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Εχουμε δανειστεί με 16 δις ευρώ για να στηρίξουμε την ρπαγματική οικονομία.

Το μαξιλάρι κ. Τσίπρα δεν είναι δικό σας. Δικό μας είναι. Η δική μας κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να δανείζετε από τις αγορές και να δανείζει την πραγματική οικονομία.

Επικαλεστήκατε δημοσιεύματα φιλικών σας εφημερίδων για διαγραφές χρεών σε εφοπλιστές. Πότε έγιναν κ. Τσίπρα; Το 2016 – 2017 και 2018. Τότε έγιναν γιατί δεν το λέτε; Γιατί είστε ψεύτης και υποκριτής. Αυτά αναφέρονται στο πόρισμα της Τραπε΄ζης της Ελλάδος του κ. Στουρνάρα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η αποτίμηση της συμμετοχής ήταν 11 δις ευρώ τόσο άξιζαν οι μετοχές του ελληνικού λαού στις 4 συστημικές τράπεζες. Τον Ιούνιο 2019 ήταν μόλις 1,42 δις ευρώ. Αυτή είναι η δική σας μεγάλη καταστροφή.

Ποτέ δεν κρύψαμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή κρίση. Όταν η κρίση ξεκίνησε η εκτίμηση ήταν ότι η Ελληνική οικονομία θα πληγεί πιο βαριά σε σχέση με την ευρωζώνη. Εως τώρα οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί. Ευτυχώς. Η ύφεση ήταν χαμηλώτερη από τον ΜΟ της ΕΕ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου. Μετα βεβαιότητας δεν θα είναι καλά.

Εσείς που σπεύσατε με την κα Γεννηματά για το δήθεν απρόσεκτο άνοιγμα στον τουρισμό πρπεπει να δείτε ότι Ελλάδα κατάφερε καλύτερα συγκρυτικά. Αυτά τα 4 δις ευρώ τα χρειαζόμασταν. ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια και δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό ήταν η ευθύνη για έξαρση.

Καταφέραμε και στον τομέα τουρισμού να μειώσουμε όσο ήταν δυνατό να περιορισουμε την ζημία και να χτίσουμε αξιοπιστία. Δην υπηρξέ επισκέπτης που να μην εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση της εληνικής πολιτείας. Αυτό είναι κέρδος για την χώρα και όχι την παράταξή μας.

Μητσοτάκης: Σκοπός μας να αποφύγουμε το οριζόντιο lockdown

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το οριζόντιο lockdown. Οπως τόνισε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους αναφορικά με τους επιχειρηματίες που αδιαφορούν για τα μέτρα.

«Ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Προχωρήσαμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους για τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να προσφέρουν μια επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που συστήνουν οι ειδικοί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα νέα εμβόλια

«Απαιτείτε συλλογική συστράτευση. Εχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Αναφαίνεται όμως η ελπίδα που δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια που θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα νέα εμβόλια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του εμβολίου κατά της γρίπης. Το 40% των εμβολίων έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα. Να μην συμπέσει η έξαρση γρίπης μαζί με έξαρση Covid-19», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη πενταετία

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προανήγγειλε επίσης προσλήψεις 15.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με δεξιότητες που απαντούν στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, εντός της επόμενης πενταετίας.
«Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ.

Και να σας πω και κάτι, κ. Τσίπρα; Ναι, εμείς πήραμε την απόφαση. Η δική μας κυβέρνηση πήρε την απόφαση να δρομολογήσει ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο, ταυτόχρονα, εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία. Εμείς πήραμε την απόφαση διότι προέκυψε και αυτή η ευκαιρία σε διμερές επίπεδο με την Γαλλία -επειδή άκουσα και τον κ. Βελόπουλο να αναφέρεται στη σχέση μας με τη Γαλλία και ότι δήθεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα», τόνισε.

«Προχωράμε στην αντικατάσταση των παλιών MIRAGE, της πρώτης παρτίδας των MIRAGE 2000, με μία υπερσύγχρονη μοίρα 18 καινούργιων αεροσκαφών RAFALE. Δική μας απόφαση είναι αυτή. Προχωράμε σε μία εκκρεμότητα η οποία μας έρχεται από το παρελθόν και η οποία θα πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους σε αυτή την αίθουσα.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλού ρόλου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Άμυνας και θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ποια επιλογή πρέπει να γίνει τελικά γύρω από το ζήτημα αυτό, γιατί αποτελεί απολύτως κρίσιμη παράμετρο για το Ναυτικό μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι υπογράψαμε τη σύμβαση του follow-on support για τα MIRAGE, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε αεροσκάφη με χαμηλή διαθεσιμότητα γιατί κανένας δεν είχε μεριμνήσει να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι προχωράμε στην υπογραφή των συμβάσεων για τορπίλες, βαριές τορπίλες για τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας.

Άλλη μία εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Μην αμφισβητείτε, λοιπόν, ούτε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να μπούμε σε καμία κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική χώρα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς όλους οι οποίοι μπορεί να επιβουλεύονται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Και να πω και κάτι τελευταίο. Ναι, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: 15.000 στελέχη εντός της επόμενης πενταετίας. Χρειάζεται ενίσχυση το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Χρειάζεται νέες δεξιότητες», επισήμανε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 5, 10, 15 χρόνια. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και οι δεξιότητες που μπορεί να διαθέτουν σήμερα τα στελέχη μπορεί να μην είναι αυτές οι οποίες χρειάζονται σε 5-10 χρόνια. Χρειαζόμαστε αυτές τις προσλήψεις και ελπίζω και εύχομαι να στηριχθούν από όλα τα κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Όπως προχωράμε και στην αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας.

Θα γίνουν σύντομα οι σχετικές εξαγγελίες, περιμένω τις τελικές προτάσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Διότι και η στρατιωτική θητεία πρέπει να προσφέρει στα Ελληνόπουλα που υπηρετούν την πατρίδα μια σειρά από βασικές δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες την επόμενη μέρα, όταν θα συνεχίσουν τη ζωή τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αναμένω και για αυτό τις προτάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εύχομαι τουλάχιστον και ελπίζω ότι σε αυτά τα βασικά μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.