Μητσοτάκης για ΑΟΖ: Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα (Video)

287
Μητσοτάκης: Αναγνωρίστηκε ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα

«Χθες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί κάθε χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

«Και με οδηγό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία. Είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της χώρας μας»», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αντιμετωπίζει μια εκκρεμότητα 40 ετών. Αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο»

Ακόμα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε δε ότι αποτελεί ένα πολιτικό, ιστορικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή και ανέφερε ότι «με την Ιταλία πετύχαμε να κάνουμε τα νερά που μας ενώνουν, ήρεμα νερά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε η χθεσινή συμφωνία να έχει «γόνιμη συνέχεια και να υπογραφούν τέτοιες διμερείς συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής».

Η Συμφωνία με την Ιταλία ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει ισχυρούς συμμάχους, γνώση, υπερηφάνεια και δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».

«Το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα»

«Χαίρομαι που την επιτυχία αυτή τη χαιρέτισε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εύχομαι το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα.

«Ό,τι δεν μπορεί να αλλάζει παραλύει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες. Διδασκόμενοι αλλά κυρίως διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε μιλάμε για τη συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών είτε μιλάμε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης»

Ο Κυριάκος Μηγτσοτάκης χαρακτήρισε την επένδυση στην Παιδεία ως όρο εθνικής επιβίωσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επένδυση στην παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης, κάτι που οικονομική κρίση το ανέδειξε όπως επίσης και η  υγειονομική περιπέτεια. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ανοικτή προς όλους και ένα σύστημα που θα δίνει εξίσου μεγάλο βάρος στις θετικές επιστήμες αλλά και στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Θέλουμε ένα σύστημα υψηλών προσδοκιών αλλά και υψηλών απαιτήσεων ίσως μάλιστα πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις που ένας λιτός τίτλος του όπως και δικαιώνει την ουσία του», σημείωσε o πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μη διαβούλευσης κατέθεσε τα χιλιάδες σχόλια που έχουν κατατεθεί. «Πολλά από αυτά αλλά και παρατηρήσεις βουλευτών  βρήκαν τη θέση τους στο νομοσχέδιο», είπε και συμπλήρωσε ότι παρά τις δημοκρατικές εξάρσεις περί δημοκρατίας στην καραντίνα ο κοινοβουλευτισμός λειτούργησε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση “επί της αρχής” του νομοσχεδίου, που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πλέον διεξάγεται η συζήτηση “επί των άρθρων” και - αργότερα σήμερα - θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων, έχει ζητήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: