Μητσοτάκης: Το πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, είναι ο Πολακισμός

261

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για την πορεία της νέας μάχης με τον κορωνοϊό. Ένα πεδίο ειλικρινούς διαλόγου. Και μία θεσμική αφορμή για να επικρατήσει, επιτέλους, η αλήθεια σε βάρος των μύθων», σημείωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Σχετικά με την αντιπαράθεση σχετικά με το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο Σωτηρία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είπατε ότι λειτουργούν εννέα από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες. Και αυτό μετέφερε ο ΠτΒ στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο διοικητής του νοσοκομείου και είπε ότι όλες λειτουργούν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης επιτέθηκε κατά του ΠτΒ με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο με αχαρακτήριστες εκφράσεις επειδή είπε ότι λειτουργούν και οι 50 ΜΕΘ. Εδώ δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής. Οπότε μπορώ να σας δεσμευτώ ότι θα απομακρυνθεί ο διοικητής του Σωτηρία που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα οπότε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εσείς να τον απομακρύνετε. Έχω την υποψία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης, το πρόβλημα είναι ο Πολακισμός. Ένα μίγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα είναι πολύ ενδιαφέρον ότι πριν ξεκινήσετε την ομιλία σας την μοιράσατε στους δημοσιογράφους. Στην πρώτη σελίδα είπατε ότι είμαι αυτάρεσκος. Τα είχατε γράψει πριν καν μιλήσω. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Για τα ΜΜΜ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε ειδικά τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατήρ του κ. Παππά του βουλευτή, μας παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει βουλευτής που να προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη που να μη το γνωρίζει πολύ καλά. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Και προφανώς διαγωνισμοί που είχαν απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές ως παράνομοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν επί δικών μας ημερών. Έτσι δεν είναι; Δεν φαντάζομαι να μας ζητάτε να παρανομήσουμε».

Κρίσιμο 10ήμερο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

«Οι επόμενες μέρες, η επόμενη εβδομάδα οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες. Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συμπλήρωσε.

«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς [για το τι κάναμε για Υγεία, νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ]. Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ δεν θα πω ότι όλα είναι άριστα, θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα τεστ που διενεργούνται ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».

«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα. Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», υποστήριξε.

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.
«Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Υποστήριξε μάλιστα πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχρωτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε».

Αναφερόμενος στο νέο απαγορευτικό του Νοεμβρίου (lockdown) o κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί με αυτό τον τρόπο δραστικά και η μετάδοση του ιού. Για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας τα οποία και διαρκώς ενισχύονται. Πρώτος σταθμός μας αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες και βέβαια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Και η διαπίστωση που κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες όλοι μαζί με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι μερικές φορές χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από ότι πήραμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε τότε», ανέφερε στη συνέχεια.

Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας «Μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους που δείξατε την άλλη φορά. Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους & για όσους προσπαθούν σήμερα».

Ανέφερε ακόμα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι' αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε.
Έστειλε ακόμα μήνυμα πως «δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους. Καλώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν αυτά τα μέτρα».

«Μας είπατε πρώτον ότι ως κυβέρνηση πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμα μας αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε για έξι μήνες μέχρι που να περάσει η πανδημία. Μας είπατε να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ώρα που δίνει μία καθημερινή μάχη και να επιλεγεί ένας υπουργός κοινής αποδοχής. Και μας είπατε να συνέλθει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών λες και δεν έχετε τακτική ενημέρωση σε επίπεδο των ειδικών σας, των δικών σας ανθρώπων που έχετε εξουσιοδοτήσει να μιλάνε με το υπουργείο Υγείας για το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, αν το καταλαβαίνω καλά, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. (…) Και επειδή δεν σας αρκεί κ. Τσίπρα η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», συμπλήρωσε.

«Σήμερα δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην κορυφή, αλλά την βλέπουμε και αυτή είναι το εμβόλιο. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, για να φτάσουμε στο τέλος. Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο. Θα έρχονται τμηματικά και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν οι πολίτες για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας. Η ευθύνη είναι λέξη που μπορεί κανείς να την διαβάσει από δύο πλευρές. Η ευθύνη δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι δίδυμος αδελφός ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης, ως υπευθυνότητα και όχι φταίξιμο, θα την αγκαλιάσει η κοινωνία και ίσως τώρα που αντιμετωπίζουμε τις πιο δύσκολες σκοτεινές ημέρες, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.