Μητσοτάκης: Η κατάργηση του ασυμβίβαστου επιβεβαιώνει την πολιτική συναλλαγή (Video)

78
Μητσοτάκης: Οι βουλευτές μας δεν θα κάνουν χρήση της τροπολογίας «Κουντουρά»

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι στις επερχόμενες Ευρωεκλογές δεν υπάρχει “χαλαρή” ψήφος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε η γραμματεία διεθνών σχέσεων και η γραμματεία οικουμενισμού της Ν.Δ.

“Αν οι εθνικές Εκλογές γίνουν αργότερα, αν πιστέψουμε δηλαδή τον πρωθυπουργό, τότε οι Ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα και η Νέα Δημοκρατία στο πρώτο ημίχρονο θα πρέπει να βάλει πολλά γκολ. Γι΄ αυτό οι Ευρωεκλογές εκτός από την ευρωπαϊκή ατζέντα έχουν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες θα εκφραστούν μετά από μία τετραετία. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, η τιμωρία του κ. Τσίπρα περνάει μέσα από την αποδοκιμασία του κ.Τσίπρα”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψήφιση της άρσης του ασυμβίβαστου μεταξύ υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή να παραιτηθούν όσοι βουλευτές έχουν ήδη πάρει την απόφαση διεκδίκησης μίας έδρα στην Ευρωβουλή.

“Σε συνεννόηση με τους υποψήφιους βουλευτές μας, συναποφασίσαμε πως δε θα κάνουν χρήση της τροπολογίας «Κουντουρά». Δεν θα παραμείνουν δηλαδή βουλευτές μέχρι να δουν αν θα εκλεγούν ευρωβουλευτές.

Δεν έχουμε ανάγκη τα  δίπορτα. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι βαθιά ανήθικο και επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή για να πάρει Ψήφο Εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε αυτή την συναλλαγή. Τώρα εξαργυρώνονται τα γραμμάτια. Η Ευρώπη ήταν είναι και παραμένει το κοινό μας σπίτι. Εγώ θα αγωνιστώ για μία ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη”, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε γενναία και δύσκολη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να θέσει σε αναστολή την συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

“Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε σήμερα μία γενναία και δύσκολη απόφαση. Αποφάσισε την αναστολή επ' αόριστον της συμμετοχής του κ. Όρμπαν στο ΕΛΚ. Έκανε πολύ σωστά, η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο από τα μεγάλα κόμμα του ΕΛΚ που ανοιχτά έστειλε επιστολή και τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε στις τάξεις μας ένα κόμμα που υιοθετεί μεταξύ άλλων στο προσφυγικό μία στάση που δεν παραπέμπει στην Ευρώπη της συνεργασίας.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή ακυρώνεται και η τακτική του κ. Τσίπρα που επιχειρεί να ταυτίσει τον κ. Όρμπαν με εμάς. Ο κ. Όρμπαν μοιάζει με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας υιοθετεί πρακτικές με τις οποίες επιχειρεί να φτιάξει μία αυταρχική κυβέρνηση. Οι πολίτες θα του στείλουν το μήνυμα στις Ευρωεκλογές”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις περιφερειακές εκλογές.

“Όσοι δεν έχετε την βεβαιότητα ότι θα έρθετε για να ψηφίσετε στις 26 Μαΐου να εγγραφείτε μέχρι τις 29 Μαρτίου στους σχετικούς καταλόγους. Οπότε έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών όποτε και αν γίνουν, ελπίζω να γίνουν σε ένα μήνα, εμείς είμαστε έτοιμοι, να έρθετε και να ψηφίσετε.

Να κάνετε τον κόπο και να έρθετε γιατί θα είναι η τελευταία που θα αναγκαστείτε να κατεβείτε. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση ολοκληρωμένη για το πώς μπορεί ο Έλληνας να ψηφίζει από το εξωτερικό. Αυτό θα το κάνουμε πράξη μέσα σε έξι μήνες από την μέρα που θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Πρόκειται για αριστερή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών , να απαιτεί να πληρώνει κάποιος για να έρθει να ψηφίσει. Είναι μία βαθιά ταξική πολιτική αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση” επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην συνεισφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια στον πυρήνα της Ευρώπης.

“Καθώς περπατούσα για να έρθω στην αίθουσα, σκεφτόμουν πόσο υπερήφανος  είμαι που είμαι επικεφαλής της παράταξης που έβαλε πριν από 40 χρόνια την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είμαι υπερήφανος  επίσης, γιατί όπως ερχόμουν πέρασα και  από την αίθουσα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”, ο οποίος υπέγραψε την συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αν η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα πριν από 40 χρόνια στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που κράτησε πριν από τέσσερα χρόνια την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ήταν μία απόφαση με κομματικό κόστος αλλά κάναμε την σωστή πράξη. Χωρίς την Νέα Δημοκρατία δε θα ήταν σήμερα η Ελλάδα στην Ευρώπη κόντρα στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα”, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ της σταδιακής μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς ακραίες συμπεριφορές όπως είχε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια, στο τέλος της ομιλίας του και στην Μαρία Σπυράκη, η οποία μπήκε την ώρα της τοποθέτησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην αίθουσα κρατώντας το βραβείο της καλύτερης ευρωβουλευτή, το οποίο είχε κερδίσει λίγη ώρα νωρίτερα.