Μητσοτάκης: Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα την αξία των Ελλήνων και χορεύατε τσάμικο με τους Χρυσαυγίτες

93

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία στο Eurogroup και την ελληνική οικονομία.

«Κοιτάξτε και λίγο τα δάνεια της οικογένειάς σας, μην έχετε λερωμένη τη φωλιά σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

Ξεκινώντας με το ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς δεν ήσασταν αυτός που πέρυσι, στο συνέδριο του Economist, χαρακτηρίζατε "απολύτως αδύνατη" τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια;». «Ήταν ή δεν ήταν αδύνατον τότε να συντηρήσουμε αυτά τα πλεονάσματα, και είναι ή όχι αδύνατο τώρα να τα διατηρήσουμε χωρίς να βυθίσουμε τη χώρα, όπως λέγατε τότε;». 

Εξειδικεύοντας επί των δημοσιονομικών, στράφηκε στον υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα του χρέους. «Κύριε Τσακαλώτο, σας ρωτώ, είναι καλό να έχεις ή να μην έχεις βιώσιμο χρέος; Γιατί το ΔΝΤ δεχόταν το 2014 υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι τώρα; Επειδή κυβερνήσατε εσείς και βουλιάξατε τη χώρα» είπε, εξηγώντας: «Η βιωσιμότητα του χρέους έχει να κάνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης» και εξήγησε ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης που εσείς δρομολογείτε μας αναγκάζουν» στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η ρύθμιση, είπε, είναι «καλοδεχούμενη, αναγκαία, αλλά όχι ικανή να μας βγάλει από την περιπέτεια στην οποία μας βάλατε».

Επανέλαβε πως η τριετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στη δυναμική της οικονομίας, τονίζοντας επίσης το κόστος και το πλήγμα ειδικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συνοψίζοντας, υπογράμμισε πως «εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο Κύπρου, Πορτογαλίας ή Ιρλανδίας, το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ. 

«Χάσατε κάθε χρόνο 34 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ με τις σαχλαμάρες σας», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην άνοδο του ιδιωτικού χρέους, σημείωσε πως και αυτή η εξέλιξη αποτυπώνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως επίσης και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται και στις διεθνείς λίστες κατάταξης. 

Σχετικά με τις τράπεζες, υπογράμμισε πως μετά το δημοψήφισμα του 2015 χρειάστηκε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία δεν θα ήταν απαραίτητη αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι προηγούμενοι μήνες.

Η περίοδος εκείνη, είπε, αφαίρεσε 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την αξία των τραπεζών η οποία, εξαιτίας τότε του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήταν «περιουσία του ελληνικού λαού, την οποία κόψατε με το δημοψήφισμα».

«Εάν δεν ήμασταν εμείς, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. «Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα την αξία των Ελλήνων και χορεύατε τσάμικο με τους Χρυσαυγίτες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους μέσα στα μούτρα τους»

Ερχόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους, που τους έχετε ξεφτιλίσει και τους κοροϊδεύετε μεσ'τα μούτρα τους, εσείς που ψηφίσατε το νέο κόψιμο στις συντάξεις».

«Εμείς δεν τις ψηφίσαμε τις νέες περικοπές, εσείς τις ψηφίσετε. Αν αλλάξετε πολιτική, εμείς μαζί σας. Αλλά ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει», τόνισε.

Σχετικά δε με τις υποτιθέμενες «διαρροές» από τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ξεκάθαρα πως επρόκειτο για στημένα και ανυπόστατα δημοσιεύματα.

«Ο Σολτς, υποτίθεται, για τη διμερή μας συνάντηση, δεν επέλεξε να μιλήσει ούτε στην Welt, ούτε σε κάποια γερμανική εφημερίδα, αλλά στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον κύριο Καρτερό». «Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένη ιστορία από εσάς και τα υπόγεια του Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενος.

Σκοπιανό και προσφυγικό

Σχετικά δε με τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε πως δόθηκε «μακεδονική εθνικότητα». Δείχνοντας στο κείμενο της συμφωνίας, τόνισε: «Nationality είναι εθνικότητα, η ιθαγένεια είναι citizenship, μάθετε και λίγα αγγλικά».

«Δεν πήγατε στον κόπο να την διαβάσετε, μάλλον σας την έφεραν γουρούνι στο σακί να την ψηφίσετε», είπε χαρακτηριστικά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, κατέρριψε τις κατηγορίες από Τσίπρα για «συμπόρευση» με τον Ούγγρο Βίτκορ Όρμπαν, υπενθυμίζοντας τις επικρίσεις που έχει κάνει σε βάρος του Ούγγρου πρωθυπουργού. 

Συγκεκριμένα για το προσφυγικό, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Είναι τόσο δύσκολο, είστε τόσο όμηρος των συνιστωσών σας, να μιλήσετε για προστασία των συνόρων;»

Οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει καν ενημερωθεί για την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής με την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να την σχολιάσει.

«Κοιτάξτε και λίγο τα δάνεια στην οικογένεια...»

Στο τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα γύρω από τη σύζυγό του, τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια, μέσα σε σύνδεση με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει τη σύζυγό μου και την προσωπική μου ζωή. Τα δικά σας φερέφωνα. Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων και με αστραπιαία ταχύτητα έγινε φορολογικών έλεγχος σε 48 ώρες για τη σύζυγό μου για το πόθεν έσχες, και τι απεφάνθη η εισαγγελέας Τσαρουχάκη; Ότι δεν υπάρχει τίποτε και ότι υπόθεση μπαίνει στο αρχείο».

«Δεν τα ξέρατε αυτά;» ρώτησε. «Βρέθηκε η σύζυγός μου να χρησιμοποιείται για τα δικά σας συμφέροντα». «Από την στιγμή που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, εισαγγελέας υπάρχει, εισαγγελέας δεν είναι ο κύριος Βαξεβάνης ούτε εσείς και σας απαγορεύω να μιλήσετε ξανά για το θέμα αυτό».

«Είναι άναδρο και πρωτοφανές, το κάνετε εσείς προσωπικά, ξέρατε πως η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί αλλά επανέρχεστε», είπε.

Τέλος, με αφορμή τα δάνεια των κομμάτων, άφησε αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού: «Για κοιτάξτε και εσείς λίγο στην οικογένειά σας, τις εταιρείες. Μήπως έχετε τη φωλιά σας λερωμένη».

«Ρωτήστε τον κύριο Τσίπρα αν στην οικογένειά του υπάρχουν εταιρείες που έχουν ρυθμίσει δάνεια», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: "Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και μυαλό”

Για εκνευρισμό και αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, ενώ τον κατηγόρησε πως έχει έτοιμο ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.

Τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

"Για αυτόν τον λόγο με πολύ εκνευρισμό επέλεξε να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων, σε ένα υβρεολόγιο. Είναι ένδειξης της αμηχανίας και του εκνευρισμού που κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού και να έχει και μια δόση κωμικότητας ο λόγος του" είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την οικονομία, είπε: "Ούτε κι εσείς μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που όλοι αναγνωρίζουν. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες και χωρίς καμιά επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους μικροομολογιούχους​,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ξέχασε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031. Υπάρχει κανείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εγώ δεν θυμάμαι να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι είναι δείγμα θράσους να έρχεστε εσείς και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, είπε ότι η "εικόνα είναι μαύρη γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε και συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25 μονάδες". Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο και έχετε το θράσος να μας έρχεστε σ'αυτή την αίθουσα και να μας παρουσιάζετε διαγράμματα.

Είναι ακριβώς επειδή έχουμε σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία που μπορούμε ήδη από το 2019 να δημιουργούμε μόνιμο δημοσιονομικό χώρο και παρά το ύψος των πλεονασμάτων, να προχωρήσουμε σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, για αρχή, ύψους, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, προέκυψε από τις εκταμιεύσεις του ESM και από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Επίσης, βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό ληξιπρόθεσμων του ελληνικού δημοσίου​, που μέσα στους επόμενους μήνες θα μηδενιστούν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ετοιμάζει ένα δημιουργικό σοκ για τον ελληνικό λαό όμως ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια.

Σημείωσε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού. "Αυτή η κρυφή ατζέντα είναι μια ατζέντα απολύσεων, ξεπουλήματος, απορρύθμισης, κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων και κοινωνικού κράτους. Με δυο λόγια, είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό το οποίο έχει έτοιμο ως πρόγραμμα", είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τις συντάξεις, χαρακτήρισε τζάμπα μάγκα τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε: "Δεν θυμάστε μάλλον ότι όταν διαπραγματευόμασταν με ΔΝΤ, ήσασταν εσείς που απαιτούσατε εκείνες τις ημέρες να κλείσουμε την αξιολόγηση και να δεχθούμε τα μέτρα”.

Μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή, εγκαλούσατε τον κ.Μοσκοβισί και σήμερα καταθέτετε τροπολογία. "Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι στην πραγματικότητα μια τρυπολογία. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή. Τώρα είδε την τρύπα στην προπαγάνδα τους και έσπευσε να τρυπώσει μέσα. Επαναστάτες της κακιάς ώρας.

Πρέπει να προσέχει, μη θυμώσει και μαζί του ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε και πρόσθεσε: "Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και μυαλό. Ξέρουν ποιοι και πως τους καταδίκασαν στη φτώχεια με τις 12 περικοπές".

"Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου", είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

"Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: "Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο”.