Μητσοτάκης: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κρίσιμος ο Απρίλιος

174
Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορωνοϊό».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση» η προσπάθεια. «Οι ειδικοί λένε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος. Αν χαλαρώσουμε θα το πλήρωσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόρριψή του για κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη στην Ουγγαρία «γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες».

Μιλώντας, για τις ενέργειες της κυβέρνησης είπε ότι «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» ενώ κάνοντας μια αναφορά στα όσα συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα είπε ότι «ευτυχώς η μάχη κερδήθηκε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών.

«Στόχος παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας και αυτό το πετυχαίνουμε», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φέτος το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι «έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε»

«Απoρρίπτουμε αυταρχικούς περιορισμούς όπως στην Ουγγαρία»

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό: όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν απλά θεατές ή συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από εξελίξεις. Έκλεισαν σχολεία, καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στην συνείδηση πολιτών το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι" ενώ προχώρησε ο σχεδιασμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια πρώτη αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Σημείωσε, δε, ότι «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή γιατί στον Έβρο και Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο υπεράσπισης εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή των μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία. Μια που κερδήθηκε».

«Ευχαριστώ τους Έλληνες»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης, «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών.

«Αποφύγαμε δύσκολες καταστάσεις τύπου Ιταλίας και ΗΠΑ»

Μιλώντας για όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι «η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμα να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς μας στήριξε ο δήμαρχος προερχόμενος από ΚΚΕ. Πήραμε μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποζημιώθηκαν από την εξέλιξη».

«Θυμάμαι όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αποφασίσαμε ότι πρέπει να τις πάρουμε πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις δύσκολες καταστάσεις Ιταλίας, ΗΠΑ κ.α.», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, παραδέχθηκε, πάντως, ότι όλα αυτά έγιναν «όχι χωρίς κόστος». «Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Έως τώρα οι Έλληνες το πετυχάινουμε.

Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας».

«Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες»

Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων;

Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι απόντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».

"Πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις έτοιμες για να βάλουν σε κίνηση την ανάπτυξη"

Όπως τόνισε «πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα».

"Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα"

«Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν.

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Το πρόσφατο τέταρτο κύμα αποφάσεων συμπλήρωσε το συνεκτικό σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Το επίδομα 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς. Αφορολόγητο και ακατάσχετο και συνοδεύεται από αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με έκπτωση 10% αν καταβληθούν.

Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα. Έως 10 Απριλίου παροχή ηθικής υποχρέωσης προς μαχητές πρώτης γραμμής. Η πολιτεία τιμά την εξαιρετική προσφορά τους. Θα επιβραβεύσει 108.000 ιατρούς νοσηλευτές κ.λπ.» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ασκήθηκε κριτική στην επιδοτούμενη επιμόρφωση αλλά είναι ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έμεναν αχρησιμοποίητα. Μπορούμε σήμερα να διαθέσουμε ακόμα 150 εκατ. ευρώ για στοχευμένες ενέργειες πρωτογενούς τομέα για να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

Ο Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενισχύει την οικονομία με 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι την Παρασκευή «ανακοινώνεται από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας χρήσης πόρων ΕΣΠΑ που ενσωματώνει τις προτάσεις μας».

«Δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και αύριο. Όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής και διακρατική έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Συνυπογράφω δήλωση Ζακ Ντελόρ που στα 94 του προειδοποιεί ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επανερχόμενος στην κοινή πρόταση που υπέβαλε μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες για το κορωνο-ομόλογο. «Σε αυτή την κρίση δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι 2010 και 2015. Μιλάμε για συμμετρικό σοκ που χτυπά προσφορά και ζήτηση σε όλες τις οικονομίες. Χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με ανταγωνισμό, αλληλεγγύη.

Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και διαφωνίες είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα έρθει. Σκοπός είναι να μην έρθει αργά όταν θα είναι ανεπαρκής και οι ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Εγκληματική η ανευθυνότητα ορισμένων"

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε όσους δεν πειθαρχούν στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς για τον κορωνοϊό κάνοντας λόγο για «εγκληματική ανευθυνότητα».

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τόνισα ότι κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Ο πρόσκαιρος περιορισμός μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνώ το δάχτυλο. Τέτοιο ρόλο δεν μπορώ να υπηρετήσω. Πιστεύω στην Δημοκρατία της πειθούς γι' αυτό και τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν. Η επιμονή τους είναι σωτήρια. Η ανευθυνόνται των λίγων είναι εγκληματική. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και ζωής. Ας γίνουμε πρωτοπόροι έως τέλους και να μείνουμε σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Δεν είναι ώρα για χυδαίες επιθέσεις

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαι έδω για να ακούσω κάθε κριτική και χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι ώρα για χυδαίες επιθέσεις. Δεν είναι σωστό να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις όταν μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν οι μισές από όσες επί 4,5 χρόνια προκήρυσσε. Αντίθετα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις κ. Ξανθού».

«Για τις τιμές ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνετε τιμή κρεβατιού με τιμή πλήρους κάλυψης που περιλαμβάνει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θα ανεχθώ φθηνές απειλές του τύπου "όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε". Ούτε την αναπαραγωγή επικίνδυνων fake news από χείλη πολιτικών. Τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας προς τον Αλέξη Τσίπρα του είπε «επιλέξτε ποιο πρόσωπο θέλετε να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ».

"Ατελείωτες παροχές στέλνουν σε νέο μνημόνιο"

«Προσωπικά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από σήμερα την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια λαϊκισμού. Κάποιοι επέλεξαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία. Ότι αφορά πλούσιους και χριστιανούς ότι έρχεται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Όλες αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος. Η σωτηρία της Πατρίδας και των πολιτών της είναι πάνω από όλα. Το κράτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Τα όπλα που επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού δεν θα σιγήσουν» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.