Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Εργαλειοποιείτε την Αναθεώρηση - Έχετε 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 «τριγύριζα» (Video)

99
Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Εργαλειοποιείτε την Αναθεώρηση - Έχετε 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 «τριγύριζα»

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης με μοναδικό σκοπό τη διαχείριση της επικείμενης εκλογικής ήττας.

«Αν είστε σίγουρος πως θα νικήσετε ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε και εμείς θα ψηφίσουμε τα δικά σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για φόβο που ανέδειξε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του και επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση – κουρελού με 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 «τριγύριζα»...

«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η Ν.Δ. τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε η επόμενη Bουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόσκληση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί την εργαλειοποίηση του Συντάγματος για μικροκομματικούς λόγους και ως μοχλό παρέμβασής στους Θεσμούς. Μετατρέπει τη διαδικασία σε χειρολαβή προκειμένου να παραμένει στην εξουσία λίγο χρόνο παραπάνω, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς εκτός από κυβέρνηση - «κουρελού» αυτά που γίνονται με βουλευτές να ανήκουν σε δύο κόμματα επί της ουσίας ή το φαινόμενο βουλευτές που δηλώνουν ανεξάρτητοι να παραδίδουν με επιστολή τους τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν αποκαλούμε την κυβέρνησή "κουρελού", αλλά πώς αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν βουλευτές όπου στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν εκχωρήσει εν λευκών την ψήφο τους στη κυβέρνηση Τσίπρα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάνοντας λόγο για πλειοψηφίες ειδικού σκοπού και αναλόγως των θεμάτων, ανέφερε ότι οι βουλευτές επιστρατεύονται για να ψηφίσουν κάθε φορά που χρειάζεται και σε διαφορετικές περιπτώσεις εναλλασσόμενοι.

«Έχετε μια κυβέρνηση "κουρελού". Μια κυβέρνηση που στηρίζεται από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 6... τριγύριζα», τόνισε χαρακτηριστικά αποδομώντας την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως τιμητής των θεσμών.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ανάμεσα στις δύο Βουλές μεσολαβούν εκλογές και «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας», προσέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, εκκινώντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του σκεφτόταν ότι ευτυχώς που το ατού Τσιπρα είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά.

«Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους, επιχειρώντας να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας: «Όπως είπε ο Μητσοτάκης τα συνταγματικά θέματα τα ξέρει καλά.  Ας μιλήσω πολιτικά και όχι με συνταγματικές γνώσεις που άλλοι διαθέτουν.

Η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική. Για πρώτη φορά έγιναν αρκετές φορές αναθεωρήσεις ποτέ δεν ακούστηκε η καινοφανής πρόταση που καταθέσατε. Δηλαδή πάνω σε εμφανείς διαφορές ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου προκειμένου να μετατραπεί η επόμενη εκλογική διαδικασία σε συνταγματικό δημοψήφισμα, αν και δεν μιλάτε για δημοψήφισμα. Πρωτοφανής πρόταση που έρχεται σε σύγκρουση με γράμμα και λογική του νομοθέτη. Απευθύνετε και μομφή στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πριν μπει στην πολιτική ως καθηγητής μιλούσε για ανάγκη συντακτικής διαδικασίας. Το προτείνετε ενώ γνωρίζετε καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων σα κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

Μας είπατε πως και στο παρελθόν υπήρχε συναίνεση. Γιατί δεν το προτείνατε και τότε; Γιατί δεν ανοίξατε τον κατάλογο των αλλαγών σαν να είναι ρουλέτα.

Γιατί τότε δεν αναθεωρήσατε και το άρθρο 16.

Εγώ επιμένω. Το Σύνταγμα μοιράζει την αναθεωρητική εξουσία και στις 2 βουλές και απαιτεί διαχρονική συναίνεση. Είναι παράλογο η πρώτη βουλή να λεει Α και η άλλη Β. Και είναι παράδοξο εκεί που λεει συναίνεση εσείς να προτείνετε τζόγο.

Είναι ελιτίστικη η άποψη που διατυπώσατε προκειμένου να αποδομήσετε τον διάλογο για το Σύνταγμα.

Απαξιώσατε την επιτροπή λέγοντας ότι δεν είναι ειδικοί. Εγώ αυτό που λεω είναι ότι το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό. Οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό. Η διαδικασία αναθεώρησης δεν είναι προνόμιο των ειδικών.

Η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά απέναντι στην μοναρχία.

Σήμερα δεν είμαστε σε μια τέτοια περίοδο. Το Σύνταγμα προβλέπει την διαδικασία και εσείς έρχεστε με προτάσεις τζόγου να την διασύρετε.

Η ίδια η διαδικασία. Μας είπατε ότι η διαδικασία ήταν υποτιμημένη εξ αρχής. Σας θυμίζω ότι το 1985 κράτησε 2 εβδομάδες. Ο χρόνος λοιπόν ήταν επαρκής. Η ΝΔ επι δύο μήνες δεν μας λέγατε συγκεκριμένα ποιες παραγράφους θέλατε να αναθεωρηθούν.

Σήμερα για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές.

Ζητάτε σε μια παράταξη που έχει δώσει αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος να αναθεωρήσει το άρθρο 24.

Για το 5ο κεφάλαιο για την προστασία των κοινωνικών αγαθών για το νερό και την ενέργεια και εννοούμε να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος στην πολιτεία. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετοχοποίηση αλλα σημαίνει ότι το 51% θα είναι συνταγματικά στην δημόσια σφαίρα.

Ποια είναι ευχολόγια. Αυτά που λέμε για κατοχύρωση κοινωνικού εισοδήματος. Η κατοχύρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και από το σύνταγμα αναδεικνύεται δομική ιδεολογική αντιπαράθεση. Ο λαός κατανοεί τι προστατεύουμε εμείς μέσα σε διεθνές περιβάλλον σύνθετο και ποιος ο δικός σας ιδεολογικός πυρήνας. Οσα λετε ευχολόγια το κάνετε γιατί οι θέσεις είναι να καταργηθούν

Υπήρξε ουσιαστικά μια ομολογία σήμερα από πλευράς Μητσοτάκη. Ομολογία για το πραγματικό πολιτικό σχέδιο που ενέπλεξε και την θεσμική διαδικασία του Συντάγματος. Μας είπε ότι σε ότι αφορά το ζήτημα εκλογής προέδρου της δημοκρατίας συμφωνούμε ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούμε ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση διαμορφώσατε με βάση την ιδιοτέλειά σας και τις επόμενες εξελίξεις. Την τελευταία φορά που συζητήσαμε εδώ υποστηρίξατε την άμεση εκλογή αν δεν προκύπτει ευρεία συναίνεση. Σήμερα μιλάτε για θσμική δυσαρμονία. Οι μεταλλάξεις σας αποδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια.

Εγώ αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται και σας κάλεσα να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Σας ξεκαθάρισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει συγκεκριμένο παιχνίδι και θα προτείνει την ανανέωση του Π Παυλόπουλου γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσείς κ. Μητσοτάκη ενώ σας πέταξα το γάντι όχι δεν το σηλκώσατε αλλά επι 56 λεπτά αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμο. Είπατε ότι δεν πρέπει να εμπλέξουμε στα παιχνίδια τον ΠτΔ ενώ αυτό κανατε. Μέχρι τώρα νόμζα ότι ο Σαμα΄ρας και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε το όνομα της Βορειας Μακεδονίας τώρα διαπιστώνω ΄ποτι δεν σας αφήνουν ούτε το όνομα του ΠτΔ να πείτε. Εχετε κάνει τις συμφωνίες σας. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις εκλογές θα ρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προταθεί από την πλειοψηφία που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι και πάλι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μπορεί να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία

«Ευτυχώς κύριε Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μνήμη σας είναι επιλεκτική» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Δεν αναφέρατε ότι στην πρώτη μας συνάντηση μετα την εκλογή μου στην προεδρία της ΝΔ, που σας καταθέσαμε μια πρόταση να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα τα οποία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθουν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που ζητάει η ΝΔ».

«Κύριε πρωθυπουργέ, επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» συνέχισε. «Σας επαναλαμβάνω την πρότασή μου: ψηφίστε αυτα που προτείνουμε εμεις και να ψηφίσουμε εμείς αυτά που προτείνετε εσείς».

«Αν ήσασταν σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, δεν θα μιλούσατε με τόση ανασφάλεια» τόνισε, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, το ίδιο και η συνταγματική αναθεώρηση» υπογράμμισε.

«Οι θεσμοί υπονομεύθηκαν και οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές παραβιάστηκαν. Το πολίτευμά μας αμφισβητήθηκε στον πυρήνα του. Η Ελλάδα ασφαλώς και χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότιθ ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες της πατρίδας μας. Έχουμε καταθέσει 59 προτάσεις. Προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές με ανοικτό πνεύμα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις».

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει την πραγματική μας ταυτότητα. Είχα πει πριν τρεις μήνες από αυτό το βήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα, για να παραμείνει για λίγο στην εξουσία» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι μειοψηφία οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών ειδικού σκοπού, που επιστρατεύονται κάθε τόσο» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κυβέρνηση-«κουρελού», για να προσθέσει: «Αν σας ενοχλεί ο όρος "κυβέρνηση-κουρελού", πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση, όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;». «Επιστρατεύονται (οι εξι βουλευτές) για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Επιχειρείτε να παραβιάσετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Φοβάστε πολύ την λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, επιχειρείτε να αλάξετε την ατζέντα». «Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό» συνέχισε. «Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού».

Μπορώ να επανέλθω και με συρρικνωμένη εκδοχή της πρότασής μου, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να επισημάνει: «Διαλέξτε δυο άρθρα από αυτα που θέλετε να αναθεωρηθούν και θα τα ψηφίσουμε, αλλά ψηφίστε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24. Η λαϊκή εντολή δεν είναι ζάρια, αν έχετε μπλέξει τις εκλογές με χαρτοπαιξία αυτό είναι δικό σας θέμα».

«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κύριε Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα; Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία» επέμεινε.

«Το άρθρο 86 και το άρθρο περί ασυλίας υπουργών, στο οποίο κρύβονται κάποιοι τώρα, όπως ο κ. Καμμένος, για να μην πάει στο δικαστήριο και δικαστεί όπως οι κοινοί θνητοί. Εσείς μιλάτε για μη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, όταν εσείς έχετε απαξιώσει την ΔΕΗ και πουλάτε τις μονάδες της» προσέθεσε.«Θέλετε να πάτε σε μια μικρή αναθεώρηση, ώστε να παραπέμψετε στο μέλλον καίρια ζητήματα, όπως το άρθρο 16» εγκάλεσε τον πρωθυπουργό. «Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αν κάτι χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, είναι μια λειτουργική δημοκρατία» είπε ακόμη, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

«Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αν και τόνισε ότι οι δύο πλυρές συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου και διάλυσης της Βουλής. «Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο».

«Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ακόμη.