Μητσοτάκης προς Τρόικα: «Δε μας δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης» (Video&Photos)

40
Η σκέψη μας σήμερα είναι με τους δύο αξιωματικούς μας

Νέο μήνυμα προς την Τρόικα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την μέρα μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ, ο β ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δε δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στους δανειστές, το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε συντάχθηκε εν κρυπτώ.

«Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς, πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, στην ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, στην μείωση της γραφειοκρατίας, της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων , όπως ο κλάδος των ακινήτων με στοχευμένες δράσεις. Δε θέλουμε ένα μεγάλος κράτος “πατερούλη” που θα επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές και φόρους για να μοιράζει επιδόματα, εν είδει κοινωνικής πολιτικής.

Για εμάς η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι θέσεις απασχόλησης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε και εμείς ποιο είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση ως Νέα Δημοκρατία δεν δεσμευόμαστε από αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη συγγραφή ενός «δήθεν» αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα τους έχει ένα έτοιμο και κοστολογημένο σχέδιο για τη χώρα.

«Με παραπάνω από δύο χρόνια καθυστέρηση καταρτίζει η κυβέρνηση αυτό που η ίδια ονομάζει αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, χωρίς όμως καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συζήτηση με τους φορείς της αγοράς. Είναι ένα σχέδιο που το κρατάει κρυφό, μυστικό το συζητάει μόνο με τους θεσμούς και όχι με τους Έλληνες πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκροτημένο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Σε καμία περίπτωση εμείς δε δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια, τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που πρεσβεύουμε εμείς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τρόικα

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά ακινήτων

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι, μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται καταργείται” Αντί να τον καταργήσει, η Κυβέρνηση τον αύξησε με την αύξηση των συντελεστών στο συμπληρωματικό φόρο και τη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Και σήμερα ενδέχεται να αυξηθεί ξανά ο φόρος που πληρώνει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών με τη διαφαινόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες ζώνες.

Στη διάρκεια της κρίσης επήλθε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Σε αυτή την κατάρρευση συνέβαλλε η ύφεση, αλλά φυσικά και ο πολλαπλασιασμός των φόρων επί των ακινήτων που από 721 εκατ. ευρώ το 2000 έφτασαν να κινούνται μεταξύ 3,2 και 3,6 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Όμως, θα λάβουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας συνολικά. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

Με τη δική μας πρόταση ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα μειωθεί στα 350 € από 500 € περίπου το 2017.

Στρατηγικός στόχος είναι η μείωση αυτή του ΕΝΦΙΑ να τονώσει επενδύσεις και διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση  της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση. Είναι, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για το θετικό επενδυτικό σοκ που έχει η ανάγκη η χώρα μας για να βγει οριστικά από την κρίση.

Με τις προτάσεις μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων, εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της  ανάκαμψης των επενδύσεων μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών. Έτσι επιτυγχάνεται αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας μας. Ακόμη περισσότερο όμως, αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των ακινήτων και αποφεύγεται η γκετοποίηση των πόλεων μας, ιδίως στις κεντρικές γειτονιές. Οι προτάσεις μας, επομένως, εκτός από άμεση ωφέλεια στους φορολογούμενους από τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, προκαλούν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τρόικα