Μητσοτάκης σε Τσίπρα:Απαράδεκτο ακόμη και να συζητείται το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

63

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό.

Την τηλεφωνική επικοινωνία έκανε γνωστή ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη Novartis, ότι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις συζητήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, ενώ τη συνομιλία επιβεβαιώνει και η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι΄ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε  στον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας οποιαδήποτε συζήτηση και προτάσεις για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η εθνική γραμμή: το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας συζητά με τον Ζάεφ το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" - Είναι απαράδεκτο

"Απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" για τα Σκόπια τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε ότι συζητείται το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν".

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».