Μητσοτάκης σε Ζέεχοφερ: Θα κάνουμε όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Mεταναστευτικό

93
Μητσοτάκης: Θα κάνουμε όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος πριν έλθει στην Ελλάδα είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η γερμανική πλευρά επέδειξε πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ακόμα, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λόγω της αδυναμίας του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, να παραστεί στη συνάντηση λόγω του μακελειού με τους αστυνομικούς στο Παρίσι, η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ.