Μητσοτάκης στο BBC: Γιατί δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση

169

Tην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο ως πρωθυπουργός έδωσε στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξη, που θα μεταδοθεί απόψε στη γνωστή εκπομπή BBC Hard Talk, ερωτάται για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Στα δύο μικρά αποσπάσματα που έχει ήδη ανεβάσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, πριν την προβολή της εκπομπής, ο κ. Μητσοτάκης απαντά στη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι για τον περιορισμένο αριθμό γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο και για το Brexit.

«Θέλω να μπορέσω να κάνω περισσότερα σε ζητήματα πολιτικής εκπροσώπησης (και των δύο φύλων)», τονίζει ο πρωθυπουργός όταν ερωτάται σχετικά. «Δυστυχώς δεν έχουμε τόσες πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», συμπληρώνει και τονίζει πως υπήρχε ποσόστωση 40% για τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, αλλά «αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου, δεν είναι 40% η εκπροσώπηση των γυναικών».

Στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες να το κάνουν. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου (της κυβέρνησης) και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά και θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο. Υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης.»

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι επικοινώνησε μετά την εκλογική του νίκη με τον Μπόρις Τζόνσον, υποψήφιο διάδοχο της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, τον οποίο όπως είπε «τυχαίνει να γνωρίζω γιατί έχουμε περάσει χρόνο μαζί σε ένα ελληνικό νησί». Είπε επίσης πως έχει μιλήσει με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: «Με πήρε επισήμως και με συνεχάρη». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν είναι δουλειά του να κάνει «δημόσια σχόλια ως προς το ποιος θα αντικαταστήσει την πρωθυπουργό».

Ερωτηθείς για το Brexit και την προοπτική άλλης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαθέσιμη άλλη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προφανώς δεν συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει, αλλά δεν βλέπω την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει (άλλη συμφωνία). Η συμφωνία έχει γίνει και έγινε μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και δεν βλέπω το λόγο να αλλάξει αυτό που έχει συμφωνηθεί».