Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων από τον Ιανουάριο του 2020 και σχέδιο για την αναγέννηση της Μεσαίας Τάξης (Video)

133
Μητσοτάκης: «Τελειώνουν οι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής σε διάφορα γκρουπούσκουλα»

«Oι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής σε διάφορα γκρουπούσκουλα που προσβάλουν τη Δημοκρατία θα τελειώσουν στις 7 Ιουλίου εφόσον ο κόσμος εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίθεση μελών του Ρουβίκωνα με τρικάκια έξω από το σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε προσβολή στο πολίτευμα το γεγονός πως μία ομάδα που δρα σχεδόν ανεξέλεγκτα δέκα ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές εμφανίσθηκε έξω από το σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας και πέταξε τρικάκια με τα οποία καλεί σε αποχή.

Το θέμα της δράσης των ομάδων αυτών έχει καταδικαστεί έντονα και κατ' επανάληψη από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και το γεγονός ότι παρατηρείται μια «απροκάλυπτη ανοχή» από τη σημερινή Κυβέρνηση, στελέχη της οποίας έχουν κατ επανάληψη χαρακτηρίσει τη δράση τους ως ακτιβιστική.

Στο τρίπτυχο ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα, ευκαιρίες προκοπής για όλους και κανείς πολίτης απροστάτευτος, αναφέρθηκε στην Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτά «είναι η δική μας απάντηση για την αναγέννηση της Μεσαίας Τάξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και στα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τονίζοντας τον λαϊκό χαρακτήρα του κόμματος, που όπως είπε έχει μπει στο στόχαστρο της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Διαστρεβλώνει, δημιουργεί φόβο, χρησιμοποιεί φρασεολογία άκρως αποκρουστική, όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μυρίζει ανθρώπινο αίμα. Η πιο προκλητική διαστρέβλωση είναι για το επταήμερο. Μιλήσαμε για τη δυνατότητα επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας των εργαζομένων. Υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης. Και αναγκάζονται να το κάνουν αυτό. Αυτοί κατήργησαν το ΕΚΑΣ. Αυτή η κυβέρνηση υποβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, με την κακοδιοίκηση.

Εμείς θέλουμε μία οργανωμένη και αποτελεσματική δημόσια Υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, στο αποτελεσματικό μανατζμεντ των δημόσιων δομών, που να σέβεται τα χρήματά σας. Θα προσλάβουμε εκεί που υπάρχουν ανάγκες, ξεκινώντας με νοσηλευτές. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και θα δώσουμε έμφαση σ' αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν μπορεί το κράτος να στραγγίζει με φόρους όλο το χρόνο την οικονομία και στο τέλος να θέλει με μια μικρή "μετάγγιση" να συντηρεί. Με λιγότερους φόρους θα ανασάνουν τα νοικοκυριά. Σ' αυτό τον πλούτο θα πρέπει να έχουν μερίδιο όλοι", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διαστρεβλώνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, αποτυπώνεται σε πέντε δέσμες κοινωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα: Οι πέντε αυτές ενότητες μέτρων υπηρετούν την τριπλή κατεύθυνση του προγράμματός μας: Ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα, ευκαιρίες προκοπής για όλους και κανείς πολίτης απροστάτευτος. Είναι η δική μας απάντηση για την αναγέννηση της Μεσαίας Τάξης.

1ον. Χαμηλότεροι φόροι

• Μειώνουμε τον εισαγωγικό συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

• Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα ο ΦΠΑ υποχωρεί, ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Διατηρείται, βέβαια, και ο υπερμειωμένος συντελεστής του 6%.

• Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.

2ον. Πολλές νέες δουλειές.

• Για να δημιουργηθούν δουλειές χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη. Και την ισχυρή ανάπτυξη την φέρνουν οι επενδύσεις.

• Επενδύσεις ιδιωτικές, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαµηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία.

Θα σαρώσουμε τα περιττά εμπόδια που κρατούν πίσω την υγιή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Μιλώ με πολλούς, το χάος της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για να δρομολογηθούν επενδύσεις.

3ον. Για τις νέες οικογένειες

• Έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της

πατρίδας μας. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι η δέσμευσή μας για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες.

• Το επίδομα αυτό, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει, θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών

που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης.

Και, βέβαια, τα πολυτεκνικά επιδόματα επανέρχονται στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.

4ον. Για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας

• Αυξάνεται στο ένα δις ευρώ ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται

αμέσως σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

• Ενισχύουμε κατά 200 εκατομμύρια τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να μπορεί να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο

αριθμό από όσους θα παραμένουν άνεργοι.

• Προωθούμε ένα πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους.

5ον. Για ανάπτυξη στη χώρα και τους εργαζόμενους

• Μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20% και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5% και δίνουμε πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις.

• Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

• Εγγυόμαστε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

- Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν.

- Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται.

- Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται.

- Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται.

Ισχύουν όλα όσα είπα στον ΣΕΒ. Εμείς θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρηματίες πρέπει να στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα για να δώσουμε και κίνητρα ιδρύουμε λευκό μητρώο εταιριών. Ώστε να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος. Επιμένω πάρα πολύ  ότι θα δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους. 

Είτε αυτές αφορούν τη δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά είτε τη δωρεάν σίτιση, την επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και την συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας. Οι επιχειρήσεις που έχουν κέρδη θα πρέπει να έχουν κίνητρα να μοιράσουν ένα μέρος της στους εργαζόμενους.

Αυτή είναι και η δική μας απάντηση στην αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Μπορεί να ακούγονται αριθμοί με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο μέσος εργαζόμενος θα πληρώνει 1.280 ευρώ λιγότερα σε φόρους και εισφορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε με παραδείγματα στο πως τα μέτρα της Ν.Δ. θα ενισχύσουν το εισόδημα των οικογενειών και ειδικότερα μίλησε για κουπόνι 180 ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς.

Επίσης, μίλησε για προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση. Κεντρικός άξονας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, είπε, είναι και η ανάκαμψη της οικοδομής.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελευσίνα: