Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση του στόχου των πλεονασμάτων (Video)

137

Αντίθετος με την πολιτική των υπερπλεονασμάτων που "σκοτώνουν" τη Μεσαία Τάξη τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε δέκα δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ζητεί ισχυρή εντολή την Κυριακή των Εκλογών, προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου τους με τους εταίρους να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μεταφορά του ελέγχου των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν εκβιάζει λέγοντας για Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αλλά καταθέτει ουσιαστικά το αυτονόητο.

Δηλαδή πως αν δεν υπάρξει Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών τότε η χώρα αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε νέες Εκλογές και μάλιστα με την απλή αναλογική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως βασικός του σχεδιασμός είναι η μείωση του στόχου των πλεονασμάτων και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μειώσεις φόρων από το 2020 όπως και για μειώσεις δαπανών που θα είναι στοχευμένες.

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον Αλέξη Τσιπρα ότι ήταν προσωπική του επιλογή η εξόντωση μέσω της φορολογίας της μεσαίας τάξης κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει απολογηθεί.

Σχετικά με τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας ότι υφίσταται πλέον κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να έχουν ευνοϊκότερη διαχείριση.

"Η αρμοδιότητα των φυλακών θα ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη"

Για τις φυλακές υπογράμμισε ότι αποτελούν άντρο ανομίας και ότι ο έλεγχος του σωφρονιστικού συστήματος θα περάσει πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», επισήμανε σχετικά με τις φυλακές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί"

Με τον πρώτο νόμο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι χώροι διαλόγου, διακίνησης ιδεών και πολιτισμού. Δεν θα καταργηθεί το άσυλο ιδεών» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εχετε δει την κατάσταση. Έρχεται η Αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για το Δημόσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στο δημόσιο τομέα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι εξορθολογισμός του Δημοσίου θα γίνει με συγκεκριμένο οργανόγραμμα.

Για τη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. «Θα κάνουμε αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπου καταδικασμένοι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν χρήση διατάξεων που θα τους βγάλουν από τη φυλακή με βραχιολάκια». Για τον «ακέφαλο» Αρειο Πάγο ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι κρίθηκε η διαδικασία, ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δεν κρίθηκαν οι δικαστές που επελέγησαν.

Για την Οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογίας υιοθετήθηκαν επί πρώτου και δεύτερου μνημονίου, αλλά και για προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως ότι άμεσα δεν προβλέπεται μείωση γιατί θα δημιουργούσε ταμειακό πρόβλημα. Για τους φόρους είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά θύμισε την πολιτική του κ.Τσίπρα που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Στη συνέχεια μίλησε για το μίγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας ότι η κατανομή φόρων / δαπανών ήταν 82% φόροι, 18% δαπάνες. Ο κ.Τσίπρας υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει για το 2019 ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος. Και το επίδομα στο τέλος του χρόνου, δόθηκε το Μάιο. Θέλουμε να δίνουμε επίδομα, αλλά στο τέλος του χρόνου. Η πρόθεσή μας είναι να το δίνουμε. Η πρόθεσή μου είναι να συνητηρηθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα. Ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα.

Για την εργασία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε για την επταήμερη εργασία και αν ο εργαζόμενος είναι προστατευμένος από τις επιχειρησιακές συμβάσεις. «Μίλησα με επταήμερη λειτουργία, όχι εργασία. Οι κλαδικές- επιχειρησιακές συμβάσεις προστατεύουν τους εργαζόμενους. «Αν πάτε σ΄αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε περιβάλλον αυξημένης ανεργίας η δύναμη είναι με τον εργοδότη και όχι με τον εργαζόμενο. Γι' αυτό λέμε ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία. Θυμίζω ότι η ΝΔ είχε θεσμοθετήσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία.

Για την Παιδεία

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας, θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2011 γιατί σήμερα τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει άνδρα μπαχαλάκηδων, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επιεικώς απαράδεκτη. Δεν μιλάμε για κατάργηση του ασύλου διακίνησης ιδεών. Παράδειγμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο- άνδρο παρεμπορίου. Η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο. Χώροι στο κτίριο του Πολυτεχνείου είναι υπό κατάληψη. 

Για το ενδεχόμενο καταλήψεων σε αντίδραση στην κατάργηση του ασύλου: Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μετέχει στις καταλήψεις και θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώρος ανομίας και αντιπαράθεσης. Εχουμε να κάνουμε με την επανάσταση του αυτονόητου, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ενώ παραδέχθηκε ότι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν είχε κάνει «εκπτώσεις» στο ζήτημα του ασύλου.

Για την ανομία και την ασφάλεια

Γιατί είστε αισιόδοξος ότι εσείς μπορείτε να πατάξετε την ανομία: «Θα ενισχύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς, γιλέκα, αυτοκίνητα, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αστυνομικοί μου λένε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην ίδια την Αστυνομία. «Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της, και θα ενισχύσουμε περισότερο τις περιοχές εκείνες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη- πηγαίνετε στο Μενίδι. Και επιβράβευση των διοικητών και των μαχίμων που πάνε στις δύσκολες περιοχές. Και ο έλεγχος των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε πως θα λειτουργήσουν οι μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Μίλησε με παραδείγματα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, αναφέροντας την έλλειψη τομογράφου στο Αττικό που έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Γιατί να μην αγοράζει υπηρεσίες το κράτος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπερσυνταγογράφηση, λέγοντας ότι δεν αξιοποιείται το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για μας είπε, το μεγάλο στοίχημα στην Υγεία είναι το πρόγραμμα πρόληψης. Θέλω να υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις  για μια σειρά από καρκίνους, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που θα το κάνω με απόλυτη αυστηρότητα, ξεκινώντας από τη Βουλή.

Δεν υπάρχει λόγος επαναλαμβανόμενες συνταγές να μην γράφονται σε ετήσια βάση, φάρμακα να μην πηγαίνουν στο σπίτι. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν θα επιστρέψει, αλλά συγκρίνετέ το με την αύξηση των εισφορών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν έχουμε ένα καλό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού, είτε από το δημόσιο, είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Για την εξωτερική πολιτική και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί θα τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού εκτιμάτε ότι αποτελεί εθνική ήττα ήταν το ερώτημα που ετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ του ζητήθηκε και σχόλιο επί των επιστολών Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους.

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, όπως και πέντε πρωθυπουργοί είπαν όχι στη συνέχεια, ενώ οι επιστολές ήταν γνωστές στον ελληνικό Τύπο από το 2005. Και όταν υπέστη αφόρητες πιέσεις το 2008 κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση.

Ο κ.Τσίπρας δεν είπε ποτέ γιατί βιάστηκε για το θέμα, γιατί βρέθηκε απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ότι ο κ.Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων. Στο θέμα των Σκοπίων ο κ.Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια». Πρόσθεσε δε, ότι ο κ.Τσίπρας εξαγόρασε ψήφους για τη Συμφωνία με υπουργικές και άλλες θέσεις. Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία πολύ σύσκολα ανατρέπεται και προανήγγειλε επικοινωνιακή εκστρατεία για την αληθινή Μακεδονία.

Για τη στάση της Τουρκίας

Αν η Αγκυρα επιχειρήσει να στήσει σκηνικό Ιμίων ή και χειρότερα πως θα αντιδράσει; Τι θα κάνει σε ενδεχόμενη πρόταση συνδιαχείρισης ή απόσυρσης στρατευμάτων: Περιγράφετε σενάριο που εκτιμώ ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Υπάρχει η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και είπα πρώτος ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ.Ερντογάν, σε συγκεκριμένο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

-Το βυθίζετε το πλοίο αν μπει στα ελληνικά νερά;

-Υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα επιτραπεί. Δεν θα δεχθούμε τουρκική γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας. θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε μα χαμόγελο στην «πρόκληση» να δώσει και τα ονόματα των υπουργών στους αντίστοιχους δέκα τομείς που εκπροσώπησαν οι δέκα δημοσιογράφοι του Alpha.

«Οι εκλογές δεν έχουν προεξοφληθεί. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι για την υλοποίηση του προγράμματος. Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι μια κυβέρνηση διαφορετική. Εχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 7 Ιουλίου έχουμε εκλογές, στις 8 είμαστε έτοιμοι».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha: