Μητσοτάκης:Δεν μπορεί η Ευρώπη να επαφίεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό

245
Μητσοτάκης:Δεν μπορεί η Ευρώπη να επαφίεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Την ανάγκη επιμερισμού των βαρών που φέρει το μεταναστευτικό - προσφυγικό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο σημείο 8 των συμπερασμάτων της Συνόδου τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποστηρίξει χώρες που έχουν πρόβλημα με το προσφυγικό.

Ακόμα, σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ομόφωνα καταδίκασαν την παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πυκνή ατζέντα που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μάλιστα παρευρέθηκε πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της χώρας και αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα: Τη συμφωνία για το Brexit, τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζήτημα της Τουρκίας και της επέμβασης στη Συρία.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σημειώνοντας πως με η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετήθηκε με αυστηρότητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρόκειται για μια προβληματική επέμβαση.

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: «Δεν θα τη θέσω ως εμπόδιο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας»

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμμόρφωση των Σκοπίων σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχει πολλά προβλήματα η συμφωνία αλλά δεν θα τη θέσω ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας». 

«Κακή συμφωνία αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας, σημείωσε πως προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κράτους δικαίου. 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις πληροφορίες ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, ωστόσο είπε «στο συμβούλιο αυτά που του είπα και στην Νέα Υόρκη.

Έχει πολλά προβλήματα η συμφωνία αλλά δεν θα τη θέσω ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αρκεί να είναι σεβαστή και να λυθούν εκκρεμότητες».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.