Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα για το Υπ. Εργασίας η πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία

245

Η προηγούμενη κυβέρνηση έμεινε πίσω σε ουσιαστικά ζητήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του νόμου 4538/18 για την αναδοχή και την υιοθεσία.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου σε ερώτηση του Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννη Μπαλάφα, αναφορικά με την καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου 4538/18 για την αναδοχή και την υιοθεσία, τόνισε πως ο νόμος που δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον σε πολλά από τα καίρια και κύρια σημεία του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η προηγούμενη Κυβέρνηση έμεινε πίσω σε τρία ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία το Υπουργείο Εργασίας έχει επιλύσει, τα δυο ολικώς το τρίτο το προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα η Υφυπουργός ανέφερε ότι «Κλειδί αποτελεί το ηλεκτρονικό μητρώο που έχουμε δημιουργήσει, το οποίο πραγματοποιεί τη σύζευξη υποψηφίων θετών ή ανάδοχων γονέων και παιδιών. Ήδη, έχουν καταχωρηθεί όλες οι αιτήσεις υποψηφίων για υιοθεσία και αναδοχή, καθώς και όλοι οι φορείς παιδικής προστασίας, εκ των οποίων 10 ανήκουν στο δημόσιο και 47 είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Είναι προσωπική μου δέσμευση πως το προσεχές διάστημα θα έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο και τα τελευταία παιδιά που υπάρχουν στα κέντρα κοινωνικής προστασίας».

Το Υπουργείο Εργασίας, επίσης προωθεί την πολιτική της αποϊδρυματοποίησης, που αξιώνει την επιστροφή του παιδιού στη φυσική του οικογένεια ή την ένταξή του σε ανάδοχη ή θετή οικογένεια και επιδιώκει η παραμονή του στις δομές παιδικής προστασίας να είναι προσωρινό μέτρο.

«Για το λόγο αυτό εντείνουμε την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το θεσμό της αναδοχής και δημιουργούμε ένα γεωγραφικό δίκτυο υποψηφίων αναδόχων, έτσι ώστε το παιδί να είναι κοντά στην φυσική του οικογένεια», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.