Μογκερίνι: «Ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας»

72
Αυστηρό μήνυμα Ε.Ε. προς την Τουρκία

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είπε ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια ενιαία προσέγγιση τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου».

Σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βορειανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Επίσης, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε συνεδρίαση τη Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να "αναστηθεί".

Σχετικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτηθείσα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε πως οι σημερινές αποφάσεις είναι «βαριές» και δε θα περάσουν «απαρατήρητες».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια.

«Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες».

«Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας», κατέληξε η Ευρωπαία αξιωματιούχος.