Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ζητούν Μέρκελ και Ερντογάν

331
Λιβύη ζητούν Μέρκελ και Ερντογάν

Η Συρία και η Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στην Τουρκία.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση».

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους Λίβυους «αδελφούς» της μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Παράλληλα, χαρακτήρισε «πραξικοπηματία» τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ. 

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη βοήθεια στους Σύρους.

Ακόμα, επανέλαβε τη βούλησή του για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τον τουρισμό.