Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις

67

Στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα και στη συνεδρίαση των G7 θα υπάρξει ενδεχομένως η οριστική απόφαση για το χρέος της Ελλάδας και τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα.

Παρά τις σημερινές αναφορές στο Eurogroup περί «σύγκλισης» δεν ελήφθησαν αποφάσεις και η συζήτηση μετατέθηκε για το προσεχές μέλλον.

Μετά το μπαράζ διαβουλεύσεων του Πολ Τόμσεν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο - διαβουλεύσεις που όμως δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα - το σημερινό Eurogroup δεν είχε και μεγάλο πεδίο συζήτησης. Ουσιαστικά «περιορίστηκε» στο να επικυρώσει την εθνική συμφωνία, να δώσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να ανακοινώσει πως θα κάνει δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και μίλησε για «κάποια σύγκλιση» στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Mάριο Σεντένο σημείωσε πως «συνεργαζόμαστε στενά όλοι οι θεσμοί, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η έξοδος της Ελλάδα θα ολοκληρωθεί πλήρως που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρης πρόσβαση στις αγορές», ενώ πρόσθεσε πως «απομένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν».

Όπως ανέφερε «η τελική ημερομηνία που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα είναι 20 Αυγούστου» και εμείς «κοιτάμε να έχουμε σαφείς αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου».

Μάλιστα ανέφερε πως «σε λίγες μέρες θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές στις πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες».

«Το σημαντικό είναι η επιτυχία του προγράμματος, το οποίο σημαίνει να έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα όλες τις δεσμεύσει της, τα προαπαιτούμενα και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόσο ο Μάριο Σεντένο, όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσαν πως είναι επιθυμητή η συμμετοχή του Ταμείου και πως όλες οι πλευρές εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

«Το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο φυσικά, όπως ήταν πάντα, συνεισέφερε αρκετά σε όλα τα στάδια του προγράμματος, αλλά το πραγματικά σημαντικό είναι η επιτυχία του προγράμματος», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο και πρόσθεσε «αυτό το διάστημα έχουμε πολύ έντονες συζητήσεις, συζητάμε με όλα τα κράτη-μέλη. Οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας αξιολογούνται ιδιαίτερα, αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από όλους».

Όπως σημείωσε ο Σεντένο, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος και γνωρίζουμε πως πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ σύντομα».

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις

Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA) είναι αποφασιστικής σημασίας, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, και πρόσθεσε «σίγουρα αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο μέχρι τις 21 Ιουνίου και ξέρουμε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο όσων αποφασίσαμε το 2016 και το 2017».

Ρέγκλινγκ: Η Ανάλυση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα δείξει τι μέτρα χρειάζονται

H Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους θα δείξει ποια είναι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα χρειαστούν, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε και αυτός την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA), ωστόσο πρόσθεσε ότι «αναμένουμε τα στοιχεία από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου και τους πλειστηριασμούς για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που απομένει από την τελευταία δόση του προγράμματος».