Μοσχαράκι μπουργκινιόν

166
Μοσχαράκι μπουργκινιόν

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 160 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο, σε μερίδες)

- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου

- 280 γραμμάρια μανιτάρια (κονσέρβα ή φρέσκα)

- 500 ml ζωμός βοδινού (από κύβο ζωμού της αγοράς)

- 8 φέτες μπέικον (σε κυβάκια)

- 20 ml κονιάκ

- 20 ml ελαιόλαδο

- 2 δαφνόφυλλα

- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

- Μισό φλιτζάνι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- Αλάτι, πιπέρι

- 2 πρέζες ξερό θυμάρι

- Λίγοι κόκκοι μαύρου πιπεριού

- 1/3 φλιτζανιού αλεύρι (όλες οι χρήσεις)

Για τη μαρινάδα

- 600 ml κόκκινο κρασί (Αγιορείτικο)

- 20 ml ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

- 5 κλωναράκια μαϊντανός

- 1 μέτριο κρεμμύδι (σε ροδέλες)

- 2 δαφνόφυλλα

- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Σε μικρό δοχείο, τοποθετούμε το μπέικον, τους κόκκους πιπεριού καθώς και το κονιάκ. Τα αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά, τα ανακατεύουμε μόνο μια φορά με κουτάλι και στη συνέχεια τα σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό τους. Πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τις μισές ροδέλες κρεμμυδιού, το μισό θυμάρι και το μισό μαϊντανό, απλώνουμε πάνω τους το κρέας και μετά συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα μισά των παραπάνω υλικών. Ρίχνουμε λαδάκι και τα περιχύνουμε με το κρασί και με το ζουμί που σουρώσαμε προηγουμένως.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, αρχικά το μπέικον με τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, για λίγα λεπτά (ό,τι υλικά σοτάρονται τα τοποθετούμε σε μεγάλο σκεύος). Ακολουθεί το σοτάρισμα μανιταριών και τέλος του κρέατος, το οποίο αφήνουμε έως ότου εξατμισθούν τα υγρά του (για 4 με 5 λεπτά).
  4. Αλευρώνουμε το κρέας σε μικρό ταψάκι, πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο λαδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα του αλευρωμένου –πλέον- κρέατος, ώσπου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές του.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό βοδινού (έχουμε αραιώσει τον κύβο όπως ακριβώς αναφέρεται στη συσκευασία του), τη μαρινάδα, το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο και το μαϊντανό. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το φαγητό για 2 περίπου ώρες, από τη στιγμή που θα πάρει βράση η κατσαρόλα.

Έπειτα, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και ολοκληρώνουμε το βράσιμο σε 30 λεπτά, με χαμηλωμένη τη φωτιά.