Μπολσονάρου: Η εκλογή μου απελευθέρωσε τη χώρα από το σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα

25

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία, θα "αποκαταστήσει την τάξη" και θα κυβερνήσει "για την ειρήνη και την ευημερία" του λαού της χώρας, στο διάγγελμά του προς το έθνος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ο Μπολσονάρου είπε ότι η εκλογή του στην προεδία, τον περασμένο Οκτώβριο, "απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα".

Ο 63χρονος πρώην στρατιωτικός είπε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία αλλά δεν θα επιτρέψει στις "καταστροφικές ιδεολογίες" να διχάσουν τους Βραζιλιάνους. Πρόσθεσε ότι υπό τη διακυβέρνησή του οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή, μέσω της αξιοκρατίας.

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, παραδέχτηκε ότι σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέματα της οικονομίας.

Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει "τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς", δεσμευόμενος ότι "θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα".

"Έχουμε να ανοικοδομήσουμε ένα μεγάλο έθνος", τόνισε, υποσχόμενος ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Μπολσονάρου τους ζήτησε να τον βοηθήσουν "για να απελευθερώσει οριστικά το έθνος από τον ζυγό της διαφθοράς, του εγκλήματος, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής υποταγής" ενώ υποσχέθηκε ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία.

Με vintage Rolls Royce η έλευσή του στην ορκωμοσία

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, μετέβη από τον καθεδρικό ναό της Μπραζίλια στο Κογκρέσο με ένα ανοιχτό vintage Rolls Royce. Τον συνόδευε ιππικό σε άσπρα άλογα, ενώ υπήρχαν φρουροί ασφαλείας, εν μέσω πλήθους υποστηρικτών που φώναζε.

Μάλιστα, πολλοί υποστηρικτές του πήγαν στην πρωτεύουσα από πολλές περιοχές, μόνο και μόνο για να παρευρεθούν στην ορκωμοσία.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθη ο υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο. Επίσης, παρέστησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μόνον ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έδωσε το παρών.

Ο Μπολσονάρου ακύρωσε τις προσκλήσεις των αριστερών κυβερνήσεων της Κούβα, της Νικαράγουα και της Βενεζουέλα, από τις οποίες έχει δεχθεί μεγάλη κριτική.