«Μπούμερανγκ» για τον Τσίπρα ο ευτελισμός της Αναθεώρησης- Ομολογία ήττας οι μεθοδεύσεις για τον ΠτΔ

149

Μια εμβληματική, όπως την είχε αναγάγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή, η άμεση εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες «κόπηκε» διά παντός κατά την πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση και η διαδικασία εκλογής του παραμένει να γίνεται από τη Βουλή.

Η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική ψήφο.

Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.

Ως πολιτική ήττα για την κυβέρνηση καταγράφεται και η οριακή ψήφιση και της δεύτερης εμβληματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Η δεύτερη καταμέτρηση έδειξε πως η πρόταση λαμβάνει μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει οτι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτες, καθώς αρκετοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.

Σε καθε περίπτωση, ακομα και αν η πρόταση καταφέρει να λάβει 151 και στην δεύτερη ψηφοφορία, ειναι σχεδόν σίγουρο πως θα ακυρωθεί στην επόμενη Βουλή, είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτο γιατι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, ενώ, αν υποθέσουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, τότε στην επόμενη θα χρειαστεί 180, για να την αναθεωρήσει.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32, καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Να σημειωθεί ότι τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν.

Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Εκτός αυτών: Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Πάντως, το αποτέλεσμα αποτυπώνει την έλλειψη διάθεσης για συναίνεση που χαρακτήρισε την συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κυρίως διαφαίνεται πως χάνεται μία ακόμα ευκαιρία για να αλλάξει ο κορυφαίος θεσμικός χάρτης της χώρας με τρόπο που θα έθετε σε προοδευτική, αναπτυξιακή και εκσυγχρονιστική τροχιά το κράτος, την κοινωνία, την Παιδεία και το περιβάλλον.

Η πλειοψηφία που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων επέλεξε να φέρει την κορυφαία θεσμική διαδικασία στο τέλος της συνταγματικής της θητείας, σε προεκλογική περίοδο, υπονομεύοντας κάθε προοπτική πολιτικών συνεργειών προκειμένου να αποκομίσει εντυπώσεις και μικροπολιτικά οφέλη. Υπό αυτά τα δεδομένα η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώθηκε σε εκείνα τα άρθρα που για στρατηγικούς λόγους ήθελε να λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, θεωρώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει την πλειοψηφία.

Για τον λόγο αυτό, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πέντε έλαβαν την κοινή στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που σημαίνει ότι αν η στήριξη επιβεβαιωθεί και στην 2η ψηφοφορία, στην επόμενη βουλή θα αρκούν 151 βουλευτές για να αλλάξουν το περιεχόμενό τους.

Επίσης, τρεις από τις πέντε προτάσεις αφορούν την τροποποίηση των ρυθμίσεων για την βουλευτική ασυλία, την ποινική ευθύνη των υπουργών και τις ανεξάρτητες αρχές που ούτως ή άλλως αποτελούν λαϊκή απαίτηση τα τελευταία χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων προτάσεων ξεπέρασε οριακά τις 151 ψήφους ή καταψηφίστηκε που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην επόμενη Βουλή οι προτάσεις αυτές να αναθεωρηθούν.

Υποχώρηση με υστεροβουλία από την κυβέρνηση-κουρελού

Για το αν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας παράλληλα εκ νεόυ λόγο για «κυβέρνηση - κουρελού που προέβη σήμερα άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή υστεροβουλία».

Και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.

Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.»

Η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4.