Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε η υπόθεση Παππά

414

«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις περίεργες (τουλάχιστον) δραστηριότητες του αγαπημένου του Νίκου Παππά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχετικά με το περιβόητο «SYRIZA Channel», τους εμπλεκόμενους σε αυτό επιχειρηματίες και τα πασίγνωστα βοσκοτόπια, που μετατράπηκαν στην πορεία σε εκατομμύρια ευρώ από την CCC για να κάνει ο Νικολάκης το κομμάτι του στο κόμμα.

Του Χρήστου Υφαντή

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ήταν αναμενόμενο, είχε προδιαγραφεί από τις προηγούμενες μέρες.

«Αναπάντεχη» ήταν, για μια ακόμη φορά,  η κωμική εικόνα του κόμματος και των βασικών στελεχών του, που, για να ξεφύγουν από την πίεση των στοιχείων και των καταθέσεων (κυρίως του κ. Καλογρίτσα), κατέφυγαν πάλι στη γνωστή και καταδικασμένη ρητορική του εμφυλιοπολεμικού κλίματος με ηγέτη, ξανά, τον κ. Πολάκη, αυτή την cult φιγούρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο χορηγό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Πολάκης με τις γνωστές και ανιστόρητες κορώνες του «είπε πολλά και ακατάλληλα» για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος αυτή την περίοδο, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των διαφόρων τάσεων και οι συνιστώσες διαγκωνίζονται σκληρότατα για να πάρουν την κατάλληλη θέση για την επόμενη μέρα.

Ένας ΣΥΡΙΖΑ που εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να στηριχθεί στον εμφυλιοπολεμικό οίστρο του κάθε Πολάκη είναι ένας βαρύτατα διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κανένα μέλλον, αντίθετα κατακλύζεται από προβλήματα και αμφισβητήσεις που απειλούν την ενότητα του.

Ούτε είναι τυχαίο πως η δημόσια εικόνα του κόμματος αφέθηκε στα χέρια του ιδιόμορφου Κρητικού που ζει σε παράλληλο πολιτικό σύμπαν, η εξέλιξη αυτή ήταν αναγκαστική καθώς όλοι οι ηγέτες των άλλων συνιστωσών απέφυγαν συστηματικά να πάρουν μέρος στη διαδικασία και σηματοδότησαν το χάος που τους χωρίζει από τη λογική και τις πρακτικές Τσίπρα – Παππά.

Η συζήτηση στη Βουλή και το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου ανέδειξαν ένα βαρύτατα τραυματισμένο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα τεχνητά ενιαίο, στο οποίο οι δυνάμεις συνοχής αδυνατίζουν καθημερινά και ελαστικοποιούνται συνεχώς με τις αντίπαλες πλευρές να τεντώνουν συνεχώς το σχοινί και να την  καταθέτουν καμία διάθεση συνεννόησης, πόσο μάλλον μια βάσιμη πολιτική συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, διαδόσεις και διαρροές ή τις δημόσιες δήθεν διαβεβαιώσεις πίστης στο δήθεν κοινό όραμα είναι ένας κομματικός σχηματισμός υπό συνεχή και καθημερινή αίρεση, έρμαιο στις πολιτικές προτεραιότητες  αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών φορέων που εμφανίζονται να λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, αλλά αποτελούν, στην ουσία, διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές οντότητες.

Η υπόθεση «Παππάς και SYRIZA Channel» χρησιμοποιήθηκε από τις «αριστερές» συνιστώσες ως η κατάλληλη ευκαιρία για να καταγραφούν οι διαφορετικές προτεραιότητες και να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με «τους τοξικούς της προεδρικής φρουράς» και «όσους έχουν κοντή μνήμη και ψάχνουν κάθε φορά αφορμή για να στριμώχνονται δίπλα στην ηγετική ομάδα υπό τον Τσίπρα».

Η μπάλα παίρνει και όλους τους πολιτικούς «σώγαμπρους», που ξεκίνησαν από το παλιό ΠΑΣΟΚ και αφού καθύβρισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Τσίπρα κατέληξαν στο τέλος οι μεγαλύτεροι υμνητές του («υπεργεννίτσαρους» τους χαρακτήρισαν παλιοί τους συνοδοιπόροι στην Χαριλάου Τρικούπη), αφαιρώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας ενώπιον της κοινωνίας.

Ο Νίκος Παππάς είναι, πλέον, εγκαταλειμμένος στη διαδικασία της προανακριτικής, στις καταθέσεις των μαρτύρων (γνωστών και νέων που αναμένεται να προστεθούν) και σε αποδεικτικά στοιχεία (μηνύματα viber και άλλες ανάλογες απόπειρες επαφών με επιχειρηματίες). Κανένας δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο ίδιος αν αντιληφθεί πως υπάρχει πιθανότητα να τον «κρεμάσει» ο πολιτικός του χώρος.

Η στήριξη (αναγκαστική;) που του προσέφερε ο Τσίπρας είναι η μεγάλη παγίδα στην οποία έπεσε ο ίδιος και η ομάδα του.

Όλοι οι «Τσακαλώτοι» του κόμματος πανηγυρίζουν, καθώς θεωρούν βέβαιη την παραπομπή του Νίκου Παππά, άρα αναμένουν να βρουν στο άμεσο μέλλον απέναντι τους τις δικές του κομματικές επιρροές σημαντικά μειωμένες και την δημόσια εικόνα του Τσίπρα εξαιρετικά τραυματισμένη.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη μάχη για την κομματική επικυριαρχία είναι ιδανικές για τις, πλην «προεδρικών», συνιστώσες, ενώ δεν απέχει πολύ από την αλήθεια η πιθανότητα να προκύψει εσωκομματικά ένα ενιαίο σχήμα από τους αντί – προεδρικούς (της ΡΕΝΕ περιλαμβανομένης) με όχημα την εικόνα του διωκόμενου Νίκου Παππά και του Τσίπρα που τον υπερασπίστηκε για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει.

Ήδη, οι «53+» και οι σύμμαχοι τους ετοιμάζονται να αποκομίσουν όλα τα κομματικά οφέλη από την υπόθεση «Παππά», ενώ με μεγάλη αγωνία αναμένεται και η εξέλιξη της απίθανης ιστορίας με τον Σάμπυ Μιωνή και τις καταγραφές των συνομιλιών, για την οποία εκτιμάται από την ηγεσία της συνιστώσας ότι «θα είναι ακόμη δυσκολότερη για τον Νίκο, καθώς εκεί τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα, είναι καταγραφές συνομιλιών και όχι απλές καταθέσεις μαρτύρων».