Μπουτσικάκης: Ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με βιτριόλι

303
Βουλή: Ερώτηση Μπουτσικάκη για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε προς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Α΄ Πειραιώς & Νήσων), Χριστόφορος Μπουτσικάκης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με βιτριόλι.

Συγκεκριμένα, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης παρατηρεί ότι δεν υφίστανται ουσιαστικοί περιορισμοί στη διάθεση, αγορά και χρήση σχετικών προϊόντων.

Η διάθεσή τους είναι ελεύθερη στην αγορά χημικών, ακόμα και σε περιεκτικότητα 30%, 50% ή 70% (προϊόντα ανάμειξης που δίνουν διάλυμα θειικού οξέος), χωρίς προϋποθέσεις για αγορά μικρής ποσότητας.

Ακόμα, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, ελλείψει ειδικών ποινικών διατάξεων, η επίθεση με βιτριόλι αντιμετωπίζεται από τη νομολογία απλώς ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, μολονότι οι βλάβες που προκαλούνται από ένα τέτοιο έγκλημα συνεπάγονται το βασανισμό του θύματος στο διηνεκές.

Για τους λόγους αυτούς, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς αφενός να λάβουν μέτρα και να θέσουν περιορισμούς για τον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων θειικού οξέος στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό της άτυχης κοπέλας στο μέλλον και αφετέρου, όπως συμβαίνει και σε άλλες Χώρες, να προβλέψουν την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών.

Ολόκληρη η ερώτηση του Χριστόφορου Μπουτσικάκη:

«Η πρόσφατη επίθεση με θειικό οξύ (βιτριόλι), η οποία συγκλόνισε τους συμπολίτες μας και μονοπώλησε το ενδιαφέρον των πολιτών, ανέδειξε τόσο τα νομοθετικά κενά στη διάθεσή του όσο και τα κενά στην ποινική διάσταση και μεταχείριση.

Το συγκεκριμένο καυστικό υγρό (θειικό οξύ) προκαλεί εγκαύματα ισχυρού βαθμού και μπορεί να προκαλέσει βλάβες ακόμα και στα οστά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όχι μόνο το καθαρό θειικό οξύ, αλλά οποιοδήποτε είδος διαλύματος το οποίο εμπεριέχει αυτή τη χημική ουσία σε ποσοστό ακόμα και μόλις 20% μπορεί να προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρόλα αυτά, δεν υφίστανται ουσιαστικοί περιορισμοί στη διάθεση και αγορά, όσο και στη χρήση σχετικών προϊόντων. Η διάθεσή του είναι ελεύθερη στην αγορά χημικών, ακόμα και σε περιεκτικότητα 30%, 50% ή 70% (προϊόντα ανάμειξης που δίνουν διάλυμα θειικού οξέος), χωρίς να υφίστανται προϋποθέσεις για αγορά μικρής ποσότητας.

2 Συγχρόνως, η επίθεση με βιτριόλι αντιμετωπίζεται από τη νομολογία ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, καθώς δεν υφίστανται ειδικές ποινικές διατάξεις, μολονότι οι βλάβες που προκαλούνται από ένα τέτοιο έγκλημα συνεπάγονται το βασανισμό του θύματος στο διηνεκές.

Για το λόγο αυτό, σε άλλες Χώρες, και μόνο η απλή κατοχή προϊόντων θειικού οξέος τιμωρείται με βαρύ χρηματικό πρόστιμο (Μ. Βρετανία), η δε επίθεση με βιτριόλι αποτελεί αυτοτελές έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με αυξημένες ποινές (Ινδία, Κολομβία, ΗΠΑ) ή ακόμα και με ισόβια κάθειρξη (Μπαγκλαντές, Πακιστάν).

Η αυστηροποίηση της διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος σε συνδυασμό με την αυστηρή ποινική μεταχείριση των δραστών κρίνονται αναγκαία για την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

Οι κύριοι υπουργοί παρακαλούνται όπως απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα: 1) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων θειικού οξέος στην αγορά και ποιους περιορισμούς σκοπεύουν να θέσουν για να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό της άτυχης κοπέλας στο μέλλον; 2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών τέτοιων επιθέσεων;».