Μπρόκολο ογκρατέν

165
Μπρόκολο ογκρατέν

Για 8-10 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 1 μπρόκολο μεγάλου μεγέθους

- 400 γραμμάρια μανιτάρια (σε φέτες)

- 250 γραμμάρια μπέικον καπνιστό (ψιλοκομμένο)

- 300 γραμμάρια ανάμεικτα πικάντικα τυριά

- Μισμό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

- Λίγο βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

- 4 φλιτζάνια φρέσκο γάλα

- 6 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 3 κρόκοι αυγών

- 7 κουταλάκια σούπας αλεύρι (όλες οι χρήσεις)

- Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ, αρχικά βάζουμε γάλα να ζεσταθεί. Ταυτόχρονα, βάζουμε το βούτυρο σε πλατιά κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να ζεσταθεί πολύ καλά. Ρίχνουμε έπειτα σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα έως ότου διαλυθεί. Μόλις πάρει το αλεύρι το χρώμα του χρυσού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε κατόπιν αργά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τοποθετούμε μετά την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει το μείγμα λείο σαν κρέμα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ να κρυώσει ελαφρά και έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών, καλά χτυπημένους και ανακατεύουμε καλά.