Μύλος με τους κρατούμενους τζιχαντιστές στη Συρία - Τραμπ: Υπεύθυνη η Τουρκία - Ερντογάν: Να τους πάρει η ΕΕ

91

Μπαλάκι έγιναν όπως όλα δείχνουν οι τζιχαντιστές στη Συρία που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους κούρδους αντάρτες, οι οποίοι και δέχονται επίθεση από τον τουρκικό στρατό.

Και αυτό γιατί, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει πως υπεύθυνη για την τύχη τους είναι η Τουρκία, τελικά η Άγκυρα ζητεί από τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν αυτές τη φύλαξή τους.

«Η ρίζα του προβλήματος (...) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω [σ.σ. τους τζιχαντιστές]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της», συνέχισε ο Καλίν.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως μια αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.

Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του ΙΚ που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή των Κούρδων αρνούνται να τους επαναπατρίσουν.

Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωνε πως η Τουρκία θα είναι στο εξής «υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή, οι οποίοι συνελήφθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».