Μύθοι για τον κορωνοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

1519
Μύθοι για τον κορωνοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

Καθώς τα κρούσματα από τον κορωνοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, διοχετεύουν ένα χείμαρο πληροφοριών, που είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

Του Νίκου Κατσαρού*

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 , COVID-19, που καταρρίπτονται επιστημονικά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι. Ο κορωνοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσι θα αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον Κορονοϊό.

Επίσης άλλοι 5900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60 τυφλώθηκαν .

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριά τους. Στην Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

Μύθος 1: Ο κορωνοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο.Ο Κορονοίός. SARS-CoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορονοϊών SARS-CoV and MERS-CoV, που και οι τρεις προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης, δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπίλ Γκείτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μία μελέτη που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature Medicine παρουσίασε ισχυρά επιχειρήματα ότι ο κορωνοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο.

Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κλπ δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε καμία περίπτωση δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο. Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από κορωνοϊό καλό θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σε άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μύθος 3. Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνης C ή άλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδοτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών, κολαγόνου κλπ και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια.

Συνεπώς συνιστάται η χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοπιητικού συστήματος όχι όμως υπερδοσολογία πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ., ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός οργανισμός δηλώνουν ότι, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον κορωνοϊό.

Μύθος 4: Πακέτα από την Κίνα, ή φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον κορωνοϊό.

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια, παρά μόνον εάν άτομο είναι μολυσμένο και μεταδώσει τον κορωνοϊό στο τρόφιμο.

Μύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη ή μεθανόλη ή απορρυπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο, κ.λπ., θεραπεύεις ή προλαβαίνεις τον κορωνοϊό

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύει, ούτε θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας ή και τρώγοντας τα απορρίμματα τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μύθος 6. Τα Δίκτυα 5G Διαδίδουν τον Κορονοϊό

Είναι γεγονός ότι οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας περιλαμβανομένων και των δικτύων 5G, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκεια του lockdown καθώς πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα ,καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Ο μεγαλύτερος μύθος από όλους. Οποίος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπο του. Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον Κορωνοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

* Ο Νίκος Κατσαρός είναι πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Διευθυντής Τμήματος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ NEW YORK COLLEGE