Ν.Δ.: 4 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΗ

171
Η Νέα Δημοκρατία για τη ΔΕΗ

Ένα ανυπολόγιστο ποσό, το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ 3,2 και 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει κοστίσει η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε η Νέα Δημοκρατία.

«Η ΔΕΗ βουλιάζει, δεν χτυπάμε καμπανάκι αλλά μεγάλες καμπάνες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος από κοινού με τον τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος, Κώστα Σκρέκα, απαρίθμησαν ένα προς ένα τα πλήγματα από την μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική στην επιχείρηση.

Σε αυτόν τον απολογισμό των τελευταίων ετών, από την ακύρωση του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», που θα έφερνε στα ταμεία της επιχείρησης 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια, μέχρι την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της στην αγορά δίχως ανταλλάγματα προκύπτει ένα τεράστιο κόστος το οποίο κινδυνεύει να πέσει στις πλάτες των καταναλωτών.

«Το δόγμα του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, κ. Σταθάκη, ότι δεν τρέχει τίποτα με τη ΔΕΗ, πρέπει να εγκαταλειφθεί και ο πρωθυπουργός να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τους βασικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτή γίνει κυβέρνηση, που θα είναι σε πρώτη φάση η εξυγίανση της επιχείρησης και ακολούθως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Στην πράξη η Νέα Δημοκρατία μιλάει για το προφανές: Ότι η ΔΕΗ αποτελεί πλέον έναν μεγάλο «συστημικό κίνδυνο» για την οικονομία, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας. Ότι η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί σε συνεχή απαξίωση. Ότι τα λειτουργικά της κέρδη από 1,45 δισ. το 2012, έχουν κατακρυμνιστεί στα περίπου 520 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2022 σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey θα έχουν υποχωρήσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Έπειτα είναι η μεγάλη εικόνα για την οποία μιλάει η Νέα Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος, και της συρρίκνωσης του μεριδίου της από περίπου 90% το 2015 σε 49% στα τέλη του 2019, γίνεται δίχως αντάλλαγμα για την επιχείρηση αφού εκείνη αναγκάζεται να πουλά ποσότητες ρεύματος σε τρίτους κάτω από την τιμή χονδρικής.

Είναι ακριβώς αυτή η «αλλόκοτη» και εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, να δουλεύει η ΔΕΗ για να χαρίζει έσοδα και πελάτες, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, που μεταξύ άλλων την οδηγεί στην απαξίωση, με αποτέλεσμα η Mckinsey να προτείνει αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη.

Δηλαδή να πληρώσουν τα σπασμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι καταναλωτές.

Εκτενή μνεία έκανε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκη, ότι πίσω από την προ ημερών βουτιά της μετοχής στο χρηματιστήριο κρυβόταν εκτεταμένη υποτιμητική κερδοσκοπία.

«Δεν φταίνε ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε η αντιπολίτευση για την απαξίωση της τιμής της μετοχής αφού αυτή έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας της από τότε που η ΔΕΗ ανακοίνωσε νύχτα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, προκειμένου να δημιουργήσει γύρω από αυτά σύγχυση», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Ερωτηθέντα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά πόσο η ΔΕΗ κινδυνεύει να «σκάσει» επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν την επιχείρηση να χρεοκοπήσει και ότι για αυτό ακριβώς η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί την κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη προκειμένου εκείνη να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς από την κυβερνητική πολιτική, είπε ο Κώστας Χατζηδάκης.