Ν.Δ.: «Όχι» σε προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα

39
Ν.Δ.: «Όχι» σε προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα

Στην απόρριψη δύο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων σε κυρώσεις διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, ή για κρίσιμα εθνικά θέματα προχώρησε η Νέα Δημοκρατία.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος αφορούσε τα άρθρα 28, 44 και 73 του Συντάγματος που σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Είμαι βαθύτατος θιασώτης των δημοψηφισμάτων και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όχι όμως με ιδεολογήματα. Νομοθετούμε για τις επόμενες γενιές, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θέλω μια ανοικτή τελείως διευκόλυνση, γιατί φοβάμαι τη χειραγώγηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που ήταν παρών στη σημερινή αναθεωρητική διαδικασία.

Ακόμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμφώνησε με τη διάσταση που έδωσαν, τόσο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ότι πράγματι ενεργοποιεί τους πολίτες η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρχει σοβαρό φίλτρο».

«Το ακούω θετικά. Θα ήμουν δεκτικός να κάνουμε μια συζήτηση αυτής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Δεν είμαστε φοβικοί απέναντι στο λαό. Έχει δίκαιο επί της αρχής η κ. Μπακογιάννη, Να το δούμε το θέμα, ώστε κατά κάποιο τρόπο να υπάρξει με συγκεκριμένο διαδικαστικό μοντέλο η δυνατότητα να κατατίθεται πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες και να συζητείται από τη Βουλή», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας.

Ωστόσο, ο Κώστας Τζαβάρας απέρριψε τις άλλες δύο συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να στερεί από μερίδα του ελληνικού λαού, το δικαίωμα να εκφράζεται για τα κοινά: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε μορφές δημοκρατίας με προτάσεις που εισηγούνται ίδρυση ενός νέου συστήματος ανταγωνιστικού με τη κυβέρνηση και τη Βουλή. Αυτό θα στόχευε στη μορφή του πολιτεύματος.

Γιατί μια απόφαση του κυρίαρχου λαού, αν δεν ληφθεί υπόψη, παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας αλλοιώνοντας το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος του 2015», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν μπορείτε να βλέπετε με καχυποψία και υποκρισία τα δημοψηφίσματα που στηρίζονται στο λαό», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Οι προτάσεις μας επιδιώκουν να δώσουν πίσω στο λαό εκείνες τις εξουσίες που έχασε. Γιατί να πιστεύουμε ότι ο λαός είναι κυρίαρχος, μόνο τη στιγμή των εκλογών; Όποιος αμφισβητεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο τρόπο βούλησης του λαού, αρνείται τη δημοκρατία».

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, απέρριψε αλλαγές ή προσθήκες στα άρθρα 28 και 44, ενώ χαρακτήρισε θετική τη συνταγματική πρόβλεψη για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς θα ενεργοποιήσει, όπως είπε, τους πολίτες.

Με την άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου για το δικαίωμα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, συντάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάνη: «Πιστεύω ότι η δημοκρατία πάσχει. Ο κόσμος χρειάζεται ενεργοποίηση και δεν μπορεί να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια όταν έχουμε Εκλογές. Υπάρχει ανάγκη στο πολιτικό σύστημα να μπορούν 500.000 πολίτες να κάνουν πρόταση νόμου. Πρέπει να δώσουμε το πολιτικό αυτό δικαίωμα στο λαό. Σε αυτή τη φάση θα κερδίσουμε ενεργοποιώντας την ενασχόληση τους με τα κοινά», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για ηχηρή σιωπή των κομμάτων στον άξονα των προτάσεων που έκανε το κόμμα του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, ενώ ήταν σημαιοφόρος στις διακρατικές συμφωνίες που υπέγραψε».

Υπέρ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές, τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας,.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για «χρήσιμα συμπεράσματα που θα βγουν από την Επιτροπή, για το ποιος υπολογίζει ως κυρίαρχο το λαό, ή τον θέλει στη γωνία, αμέτοχο και παρατηρητή».

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, χαρακτήρισε «θεμελιώδες ζήτημα» τις συμμετοχικές δημοκρατίες, τόνισε ότι «δεν μπορεί τη σοφία των πολιτών να την περιορίζουμε μόνο στις εκλογές», ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές και να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπονομεύονται.

Την ανάγκη να γίνει σοβαρή μελέτη για να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας στους πολίτες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, επεσήμανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος: «Τα δημοψηφίσματα εμβαθύνουν τη δημοκρατία, δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να στέκεται φοβικά απέναντι στο λαό», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Αύριο, Πέμπτη στην Επιτροπή Αναθεώρησης θα συζητηθούν τα άρθρα 62, για την ασυλία των βουλευτών και 86 παράγραφος 3 περί ευθύνης υπουργών.