Ν.Δ.:Στη Βουλή φέρνει τις προσγειώσεις κυβερνητικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

165
Ν.Δ.: Με ποιους συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του Μαδούρο στην Αθήνα;

Το ζήτημα των πολύ συχνών προσγειώσεων κυβερνητικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας σε αεροδρόμια της Ελλάδας θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη σε προηγούμενη ερώτηση της Ν.Δ. για προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένα άλλο αεροσκάφος που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Ακόμα, στις 10 Νοεμβρίου 2018 το ίδιο κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας προερχόμενο από το Μαρόκο.

Πέραν των δύο αυτών συγκεκριμένων περιπτώσεων τα κυβερνητικά αεροσκάφη του Νικολάς Μαδούρο έχουν προσγειωθεί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  μέσα στο 2018 και στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ερωτούν τον Χρήστο Σπίρτζη:

1. Πόσες φορές και πότε ακριβώς εντός του έτους 2018 και έως σήμερα έχουν προσγειωθεί σε ελληνικά αεροδρόμια κυβερνητικά αεροπλάνα της Βενεζουέλας;

2. Ποιος ήταν ο σκοπός των προσγειώσεων αυτών;

Επιπλέον, οι 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον υπουργό Μεταφορών την κατάθεση στα πρακτικά των διαλόγων των πύργων ελέγχων των αεροδρομίων Ηρακλείου και Καβάλας με τον πιλότο του αεροσκάφους.

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ.:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 6 Μαρτίου 2019 υποβάλλαμε ερώτηση προκειμένου «να δοθούν διευκρινήσεις και στοιχεία για την άφιξη του Κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα».

Ενώ εκκρεμεί η απάντηση σας στην ερώτηση εκείνη, σύμφωνα με  πρόσφατα δημοσιεύματα, ένα άλλο αεροσκάφος που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA με τα διακριτικά YV 3360  που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης στις 10 Νοεμβρίου 2018 το ίδιο κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας προερχόμενο από το Μαρόκο. Πέραν των δύο αυτών συγκεκριμένων περιπτώσεων τα κυβερνητικά αεροσκάφη του Μαδούρο έχουν προσγειωθεί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  μέσα στο 2018 και στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

Επειδή προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά για τις πολύ συχνές αφίξεις κυβερνητικών αεροπλάνων της Βενεζουέλας  τους τελευταίους μήνες.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

 1. Πόσες φορές και πότε ακριβώς εντός του έτους 2018 και έως σήμερα έχουν προσγειωθεί σε ελληνικά αεροδρόμια κυβερνητικά αεροπλάνα της Βενεζουέλας;
 2. Ποιος ήταν ο σκοπός των προσγειώσεων αυτών;
 3. Για τις προσγειώσεις  στις 10 Νοεμβρίου 2018 στο αεροδρόμιο της Καβάλας και στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο αεροδρόμιο Κρήτης παρακαλώ να κατατεθούν τα πρακτικά από τους διαλόγους των πύργων ελέγχων των δύο αεροδρομίων με τον πιλότο του αεροσκάφους

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

 1. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 2. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
 4. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 5. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
 6. ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ
 7. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 8. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
 9. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
 10. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 11. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 12. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 13. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 14. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ