Ν.Δ.: Τι συζήτησε ο Κουμουτσάκος με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. (Photos)

203
Συνάντηση Κουμουτσάκου με πρέσβεις

Προσκεκλημένος σε πρόγευμα εργασίας από τους 27 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, που διοργάνωσε στην Αθήνα η προεδρεύουσα της Ε.Ε., Ρουμανία, ήταν το πρωί ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν όλα τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία μετά τις 7 Ιουλίου γεγονός το οποίο δείχνει πως οι ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές Εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά υπό το πρίσμα της αυξημένης προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πρόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιώργου Κουμουτσάκου, «καλύφθηκαν όλα τα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τους πρέσβεις να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της Ν.Δ. και τους άξονές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την επόμενη περίοδο» και τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας να κάνει λόγο για στιβαρή εξωτερική πολιτική ξεκάθαρων θέσεων και ανοικτών οριζόντων.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, «ότι η Νέα Δημοκρατία, ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως μόνον μέσα σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εντάσεις».

Ακόμα, προσέθεσε ότι δεν μπορεί να προστίθενται αενάως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χωρίς προηγουμένως να γίνει καταγραφή και απολογισμός των ήδη υπαρχόντων, τα οποία εξάλλου η Τουρκία είτε δεν εφαρμόζει είτε εφαρμόζει μερικώς.

Απευθυνόμενος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρέπει να αναλογιστούν, κατά το σχεδιασμό της αντίδρασής τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία παραβιάζει, είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, η Κύπρος, την ύπαρξη της οποίας η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, είναι κράτος-μέλος και η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη, η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνει στον στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκή Ένωση για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ερώτηση για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με προϋπόθεση οι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα που έχουν ορισθεί. Τόνισε ότι κάθε υποψηφιότητα κρίνεται στη βάση της δικής της προόδου στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων.

Ως εκ τούτου οι υποψηφιότητες Τιράνων και Σκοπίων δεν μπορούν να συνδεθούν, επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.