Να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την έξαρση του κορωνοϊού στον Πόρο ζητά ο Μπουτσικάκης

161

Ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς & Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, για την αναζήτηση τυχόν παραλείψεων και ευθυνών σχετικά με τη συχνότητα, ένταση και αποδοτικότητα των ελέγχων στον Πόρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Δεδομένου του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, ο κ. Μπουτσικάκης θέτει υπόψη των Υπουργών ότι ο δήμαρχος Πόρου είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει, με αλλεπάλληλη αλληλογραφία από τριμήνου προς το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, την ανάγκη διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για την αποτροπή περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, κάνοντας συγχρόνως λόγο για χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, παράλειψη ουσιαστικών ελέγχων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο βουλευτής, σε αντίθεση με το Δήμο Πόρου, ο οποίος, μολονότι δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, άσκησε τους απαιτούμενους ελέγχους και επέβαλε κυρώσεις στο πλαίσιο των καθηκόντων του, οι όποιοι σποραδικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές περιορίστηκαν σε αγορανομικές και υγειονομικές παραβάσεις, παραλείποντας να γνωστοποιήσουν στο Δήμο τυχόν άλλες παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Για τους λόγους αυτούς, ο βουλευτής ζητεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Αστυνομικές Αρχές ώστε να αποφευχθεί αυτή η αρνητική και ζημιογόνος εξέλιξη για την τοπική κοινωνία και, εφόσον διαπιστωθεί παράλειψη άσκησης των κατά νόμων αρμοδιοτήτων τους, να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ευθύνες.

Τέλος, ο βουλευτής ζητεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή νέων κρουσμάτων στο νησί.