Να τους ξεράσει η Κοινωνία…

276

Πριν συλλάβει τους τραμπούκους η Αστυνομία, πριν τους αναλάβει κάποιο δικαστήριο ελπίζοντας να μην τους αφήσει ελεύθερους, πριν δραστηριοποιηθούν οι «αλληλέγγυοι», πριν υποστούν το βαρύτερο τίμημα, πρέπει να τους ξεράσει η κοινωνία.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης τούτης της χώρας, πρέπει να προσυπογράφει, το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα «ΝΕΑ», που ακολουθεί:

«…Μια φωτογραφία, χίλιες πληγές. Η φωτογραφία του πρύτανη με το στωικό βλέμμα και την ταμπέλα στον λαιμό μετράει περισσότερο από μια πληγή.

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΟΥ αποτελεί πρόκληση στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.

ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ, θα μου πείτε. Δυο, τρεις, πέντε χιλιάδες αλήτες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ. Άλλοτε ως αναρχικοί. Άλλοτε ως Ρουβίκωνες. Άλλοτε ως μπαχαλάκηδες. Άλλοτε ως καταληψίες.

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. Αλλά μετά από χρόνια βίας, εχθροπραξιών και προκλήσεων κανείς τους δεν βρίσκεται φυλακή. Ακόμη κι οι Ρουβίκωνες αθωώθηκαν πρόσφατα από ένα δικαστήριο του Πειραιά.

ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ δεν δημοσιοποιούνται - υποθέτω τα προσωπικά δεδομένα τους χαίρουν προστασίας!

ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΑ της Αστυνομίας; Της Δικαιοσύνης; Της Δημοκρατίας;

ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΑ όλων μας. Χωρίς κοινωνική ανοχή θα είχαν ήδη εξαφανιστεί στα έγκατα των φυλακών και του υπονόμου.

ΑΛΛΑ ΑΝΟΧΗ δυστυχώς υπάρχει.

ΑΚΟΜΗ και στην ομόθυμη καταδίκη της διαπόμπευσης του πρύτανη καταγράφηκαν θλιβερές εξαιρέσεις. Μια εφημερίδα μίλησε για «παρέμβαση ομάδας νεαρών» και επιτέθηκε (η εφημερίδα...) όχι στους τραμπούκους αλλά στον υπουργό που τους καταδίκασε («ΕφΣυν», 31/10)!

ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ «εμπορική γραμμή» που χάιδεψε τη «17 Νοέμβρη», που δικαιολόγησε τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008, που κάλυψε τους δολοφόνους της Marfin, που υπολήπτεται κάθε ρεμπελιό και κάθε αλητεία.

ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ τους τραμπούκους η Αστυνομία, πριν τους αναλάβει κάποιο δικαστήριο ελπίζοντας να μην τους αφήσει ελεύθερους, πριν δραστηριοποιηθούν οι «αλληλέγγυοι», πριν υποστούν το βαρύτερο τίμημα, πρέπει να τους ξεράσει η κοινωνία.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ από ποιες οικογένειες προέρχονται, ούτε από ποια σχολεία. Δεν ενδιαφέρει πώς ζουν και τι φρονούν. Αλλά να αποφασίσουμε ότι ανάμεσά μας δεν έχουν θέση.

ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα τους αντιμετωπίσει χωρίς ενστάσεις και ενδοιασμούς. Τότε μόνο η Δικαιοσύνη θα δικάσει χωρίς φόβο και επιφυλάξεις. Τότε μόνο θα ακυρωθούν μηχανισμοί κάλυψης, συγκάλυψης, ελαφρυντικών και επιείκειας.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να ταπεινώνουν άλλους, να ταπεινωθούν πρώτα οι ίδιοι.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ, ούτε παιχνίδι. Είναι σύγκρουση.

ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ. Πώς θέλουμε να μας πάρει σοβαρά ο κάθε Ερντογάν όταν μερικές εκατοντάδες αλήτες τραμπουκίζουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας;

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ» λέει ο Χρυσοχοΐδης στη δήλωσή του. Ωραία, αλλά η ανατριχίλα δεν φτάνει. Πρέπει και κάποιος να μπουζουριάσει τους ανατριχιαστικούς.

ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ, αποτροπιασμού και αποδοκιμασίας δουλειά δεν γίνεται.

ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ να ανατριχιάσουν πλέον οι «ομάδες νεαρών» που κάνουν τις «παρεμβάσεις». Όπως πρέπει να ανατριχιάσουν και οι λιγότερο νεαροί που τους αβαντάρουν στην αθλιότητα…».