Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες (Photo)

125
Συρία: Μετά την Τουρκία «μπαίνει» και η Συρία στη Μανμπίτζ

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ήρθαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Σότσι στη Ρωσία.

Από την αρχή της συνάντησης το κλίμα ήταν θετικό, ενώ η συμφωνία έφτασε εν μέσω του πολεμικού θρίλερ στη Συρία και μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη εφαρμογή της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για ανακωχή πέντε ημερών.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας αποφάσισαν να τεθεί νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής και εδαφικής ενότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Επίσης, οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από αύριο Τετάρτη από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας και για αυτόν τον λόγο έχουν στην διάθεση τους 150 ώρες αρχίζοντας από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτωβρίου.

Όλες οι δυνάμεις του YPG θα «αφαιρεθούν» από το Ταλ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ.

Και οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις χώρες τους.

Η συνάντησή του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

erdogan-putin-0