Νέα επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες με αύξηση εισφορών

256
Νέα επίθεση στους επαγγελματίες με αύξηση εισφορών

Κοροϊδία, χωρίς τέλος και χωρίς οίκτο, επιφυλάσσει για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η Kυβέρνηση των τυχοδιωκτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πρόφαση την αύξηση του κατώτατου μισθού, ετοιμάζουν για τον Μάρτιο οδυνηρές εκπλήξεις με τις εισφορές.

Το παράδοξο είναι, ότι τα ειδοποιητήρια που είδαν οι επαγγελματίες στο τέλος Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν σχέση με τα αντίστοιχα που θα λάβουν σε 15 ημέρες και πιο συγκεκριμένα την 29η Μαρτίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη του μηνός.

Ως γνωστόν, οι κατώτατες εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό του μικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό σημαίνει, ότι με βάση την αύξηση που ισχύει από την 1 Φεβρουαρίου 2019, αυξάνονται οι εισφορές.

Έτσι, σε λίγες ημέρες, θα έρθει η «λυπητερή» του Φεβρουαρίου, η οποία, μάλιστα, θα είναι ιδιαιτέρως «τσουχτερή».

Με δεδομένη τη στενότητα στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, γίνεται αντιληπτό ότι θα έχουμε νέα αύξηση του αριθμού των οφειλετών. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εισφορές με βάση τα 586 ευρώ του μέχρι πρότινος κατώτατου μισθού, τότε πώς θα μπορούν να πληρώσουν τώρα τις νέες υψηλότερες επιβαρύνσεις, με βάση τα 650 ευρώ;

Το ελάχιστο ποσό εισφοράς που καλούνται να καταβάλλουν, οι μη μισθωτοί, υπολογίζεται με ποσοστά 13,33%-20,00%, για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9%, για τον κλάδο περίθαλψης.

Η «ταρίφα» είναι κατ’ ελάχιστον 174 ευρώ, ενώ εκείνοι που θα πληρώσουν τα περισσότερα, είναι οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ, αφού, εκτός από την κύρια σύνταξη και την υγεία, επιβαρύνονται και με επιπλέον κρατήσεις 7%, υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Έτσι, το ελάχιστο ποσό εισφορών αντιστοιχεί σε 246 ευρώ, ενώ οι γιατροί θα πληρώσουν

λιγότερα, καθώς δεν έχουν επικουρικό. Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες της αύξησης του κατώτατου μισθού, τον οποίο έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Η κοροϊδία θα φανεί στον απόλυτο βαθμό το 2020, όταν όλη η αύξηση θα απορροφηθεί, από την παρακράτηση φόρου, λόγω μείωσης του αφορολογήτου ορίου.