Νέα έρευνα: Οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο

231
χειρουργικές επεμβάσεις

Με μικρή έκπτωση στη γνωστική λειτουργία στις μεγαλύτερες ηλικίες συνδέονται οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά σχεδόν πέντε μήνες.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν και οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις σχετίζονταν με σχεδόν πεντάμηνη γήρανση του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος εκείνων που δεν είχαν χειρουργηθεί αλλά είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο φάνηκε να γερνάει κατά 1,4 χρόνια, ενώ εκείνων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό κατά 13 χρόνια.

Οι ερευνητές, προκειμένου να διερευνήσουν την έκταση της βλάβης που ενδέχεται να προκαλείται, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη, τη Whitehall II, κατά την οποία παρατηρήθηκαν 10.000 Βρετανοί εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες το 1980 μεταξύ 35 και 55 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης, τα οποία επαναλήφθηκαν 4 φορές μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Οι μελετητές επικεντρώθηκαν σε 7.532 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε μία εξέταση γνωστικής αξιολόγησης.

Από αυτούς οι 1.250 εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση.