Νέα πρόκληση: Τουρκική NAVTEX «σβήνει» από τον χάρτη το Καστελόριζο (χάρτες)

44
Τουρκοκύπριοι γεωτρήσεις ΑΟΖ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων. Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Πρόκειται για μια περιοχή με την οποία στέλνει σαφέστατο μήνυμα και προς την Ελλάδα.

Ουσιαστικά η Τουρκία εννοεί ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση τα όσα δικαιούται και επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο.

Η περιοχή που έχει επιλέξει για τον πολύμηνο πλου του Barbaros είναι περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι φθάνει η δική της ΑΟΖ. Μόνο που για να το καταφέρει αυτό “σβήνει” από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών) και η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Για αύριο κοντά στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Η Τουρκία στέλνει τo Barbaros για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

τουρκική άσκηση