Νέα τουρκική πρόκληση: Κοντά στο Καστελόριζο έφτασε το «Oruc Reis»

207
Το «Oruc Reis» πλησιάζει το Καστελόριζο με κλειστό πομπό (χάρτες)

Σε νέα τουρκική πρόκληση προχώρησε η Τουρκία με το «Oruc Reis» στο Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε τα ξημερώματα μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Το «Oruc Reis», με τα βοηθητικά του πλοία «Cengiz Han» και «Ataman», με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το σημείο που έκανε έρευνες το «Oruc Reis» σήμερα τα ξημερώματα, σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.

Το «Oruc Reis» και ο τουρκικός στολίσκος που το συνοδεύει αυτή την ώρα κινούνται με πορεία νότια, ταχύτητα περίπου 4,4 κόμβων και στο ανατολικό όριο της περιοχής που κινείται από την προηγούμενη Κυριακή.

Πρόκειται για την ζώνη εκεί όπου οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις σεισμικές έρευνες μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 29 Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί διά της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.