Νέα Ζηλανδία: Πωλείται εγκαταλελειμμένο χωριό

83

Πωλητήριο σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό στις όχθες του ποταμού Waitaki, στη Νέα Ζηλανδία, έβαλε κτηματομεσιτική εταιρεία.

Το χωριό φέρει την ονομασία της λίμνης και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '30 για να στεγάσει τους εργάτες στο φράγμα και τις οικογένειές τους. Σύντομα το χωριό γέμισε από καλύβες και σπίτια που φιλοξενούσαν 3.000 ανθρώπους.

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 50 λεπτών από το Oamaru και αποτελεί δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό σημείο και περιβάλλεται από καταπράσινα δάση. Περιλαμβάνει έναν βασικό ξενώνα, 8 σπίτια με τρεις κρεβατοκάμαρες το καθένα, μπαρ και εστιατόριο. Το κεντρικό κτίριο διαθέτει χώρο υποδοχής, δωμάτιο με μπιλιάρδο, σαλόνι και πολλούς χώρους στάθμευσης.

Η κτηματομεσιτική One Agency κοστολογεί το χωριό στα 1.270.000 δολάρια, αλλά η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη, όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία.

Υπάρχει ωστόσο ένας σημαντικός περιορισμός για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να επενδύσουν στο μέρος: θα πρέπει να είναι Νεοζηλανδοί υπήκοοι. Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που καθιστά σχεδόν αδύνατο για αλλοδαπούς να αγοράσουν ακίνητα.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων στη χώρα παρουσίασαν δραματική αύξηση με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι στα μέρη τους.