Νέες απειλές της Τουρκίας στην Ε.Ε.: «Δεν θα σταματήσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

207
Τσαβούσογλου: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»

Νέες απειλές εξαπολύει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας να απειλήσει τις Βρυξέλλες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε μετά την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο με απειλές. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Aνατολική Μεσόγειο, παρά τα βήματα της Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει ανακοίνωση, που κατηγορεί την Ε.Ε. ότι με τη σημερινή της απόφαση δείχνει ότι δεν πήρε τα μηνύματα που έστειλε η Άγκυρα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων το καλοκαίρι, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώβριο.

Ακόμη, η Τουρκία υποστηρίζει πως είναι η μόνη πλευρά που έχει κάνει καλόπιστη προσπάθεια στο θέμα, με εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Επίσης, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. «Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγορεί ότι δείχνει «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην Aνατολική Μεσόγειο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην Aνατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αντί για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση.

Ε.Ε.: Πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών

Τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές περιλαμβάνει το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, που υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».