Νέο εμπρηστικό tweet Κοτζιά: Ποιους «φωτογραφίζει» ως πολιτικούς εκβιαστές και «πιστόλια» του συστήματος

34

Λίγες ώρες μόνο κράτησε η «σιωπή» του Νίκου Κοτζιά και ο πρώην υπουργός εξωτερικών με εμπρηστικό tweet του, το πρωί της Κυριακής, «φωτογραφίζει» με ιδιαιτέρως βαριές εκφράσεις σε όσους συνέβαλαν στο θέμα της παραίτησης του, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όσους θέλουν να θίξουν την αξιοπρέπειά του.

«Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου.

Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία τής δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε ο κ. Κοτζιάς στον πρωθυπουργό έχει «καρφιά» κατά του Πάνου Καμμένου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του, απαντώντας έτσι στα κυβερνητικά στελέχη που χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει μια επιστολή, η οποία φέρει την επισήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει πως οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή παραίτησης κάνει σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, στην επιστολή γίνεται λόγος και για τον Πάνο Καμμένο και το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να γράφει ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με το «Έθνος».

Όπως φαίνεται οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου περί «βαλκανικής συμμαχίας» ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός θεώρησε ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται πως έχει πλήρη γνώση για το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις.

«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.