Νέο ιστορικό χαμηλό για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο

228

Συνεχίζεται η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου. Το νέο ιστορικό χαμηλό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην δευτερογενή αγορά στις συναλλαγές της Δευτέρας υποχωρεί στο επίπεδο του 1,20%, με αποτέλεσμα το spread με το γερμανικό δεκαετές να περιορίζεται στις 155 μονάδες βάσης και με το ιταλικό δεκαετές σχεδόν να εξαλείφεται φτάνοντας έως τις δέκα μονάδες βάσης.

Τον Νοέμβριο του 2018 το επιτόκιο του 10ετούς βρισκόταν στο 4,5%, ενώ λίγους μήνες αργότερα η έκδοση του νέου ομολόγου «έκλεισε» με απόδοση 3,9%, προκαλώντας -και δικαίως- ενθουσιασμό, κυρίως λόγω της έντονης παρουσίας μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Το νέο ιστορικό χαμηλό που καταγράφει η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μπορεί να θεωρηθεί μία επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επενδύσεις είναι ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης και η προσήλωση αυτή επιβεβαιώνεται και από την θετική ανταπόκριση της αγοράς.