Νέο κράτος Παλαιστίνης - Ιορδανίας προτείνει... ο Τραμπ

33

Μια “συνομοσπονδία” με την Ιορδανία πρότειναν σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με σκοπό την επίλυση του Μεσανατολικού.

Κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές υπέρ της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ο Αμπάς αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο του Τραμπ, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το Μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χαγκίτ Οφράν της ΜΚΟ “Ειρήνη Τώρα”.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, ο Μαχμούντ Αμπάς απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, μόνον, όμως, εφόσον αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ. Αυτός ήταν ο τρόπος του για να απορρίψει την πρόταση, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια διευθέτηση, είπε η Οφράν.

Επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ένα τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής – ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα να ξεφορτωθεί το Ισραήλ κάθε ευθύνη του απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή. Ο Τραμπ έχει θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έχει αναθέσει στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να εργαστεί για τον σκοπό αυτόν. Ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ πραγματοποίησαν μια “διακριτική” περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Οφράν, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του δικαιώματος των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948.