Νέο «ναυάγιο» στο Eurogroup - Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο (εικόνα)

299

Σε νέο «ναυάγιο» κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup που στόχο είχε να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε μέσω twitter, πως «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του Covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης», ανέφερε ακόμα ο Μάριο Σεντένο.

Σημαντικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομόλογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.

Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συνταχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο-ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία.

Η Γαλλία ζητεί τη δημιουργία ενός ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV) και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σόλτς, καλούν όλα τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας.